Ceny ropy jsou nízko, dál to cítí i řidiči na českých pumpách

U čerpacích stanic zaplatí řidiči zase o něco méně (zdroj: ČT24)

Ceny pohonných hmot v Česku dál klesají a zůstávají nejlevnější za posledních šest let. Cena benzinu Natural 95 klesla o 14 haléřů na průměrných 28,42 koruny za litr. Nafta zlevnila o 21 haléřů a v úterý stála v průměru 27,32 koruny za litr. Analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak předpokládá, že bude propad cen pokračovat i nadále.

„Pokles cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic by ještě neměl skončit. V nejbližším týdnu očekáváme zlevnění o přibližně 20 haléřů,“ uvedl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

„Rozhodujícím faktorem je cena ropy, která teď osciluje mezi 30 a 40 dolary, což je výrazný pokles oproti minulému roku,“ uvedl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu. „Poptávka po ropných produktech je v současnosti nízká ve všech vyspělých zemích v důsledku velmi mírné zimy. Celý rok 2015 byl nejteplejší v moderní historii světa a očekává se, že i rok 2016 by mohl být nadprůměrně teplý,“ dodal Tomčiak.

„Ceny by měly zůstat relativně nízké, ale že se udrží opravdu po celý rok pod třiceti korunami, nepovažuji za úplně jisté. Situace, jaká teď je, vydrží maximálně řádově několik měsíců,“ zmínil ekonom Luboš Mokráš.

Benzin i nafta v průměru nejdražší v hlavním městě

Nejvíc platí motoristé za Natural 95 v Praze. V úterý tam litr stál v průměru 29,33 koruny. V hlavním městě je i nejvyšší průměrná cena nafty, která činí 28,58 koruny za litr. Druhý nejdražší je Jihomoravský kraj, kde motoristé tankují litr benzinu za průměrných 29,03 koruny. Nafta pak na jihu Moravy vyjde v průměru na 28,11 koruny za litr.

Nejméně dají řidiči za benzin v Libereckém kraji, kde se litr Naturalu 95 prodává za průměrnou cenu 27,91 koruny. Nejlevnější diesel je možné koupit v kraji Královéhradeckém; v průměru tam vyjde na 26,65 koruny za litr.

Ceny u českých čerpacích stanic jsou nejnižší od přelomu roku 2009 a 2010. Přitom ještě počátkem letošního července byly pohonné hmoty skoro o pět korun dražší, a v roce 2012 se dokonce benzin vyšplhal nad 38 korun a nafta nad 37 korun za litr. 

Vydáno pod