Komerční bance loni klesl zisk skoro o 30 procent

Praha - Komerční bance v loňském roce klesl meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Propad způsobilo jednorázové znehodnocení řeckých dluhopisů v držení banky, což jí ubralo z čistého zisku přes pět miliard korun. Předloni banka vykázala čistý zisk 13,33 miliardy korun. Zisk v meziročním srovnání poklesl i vlastníkovi české Komerční banky, druhé největší francouzské bankovní skupině Société Générale, a to o 89 procent. Srazila ji toxická aktiva přetrvávající z finanční krize roku 2008, další odpisy řeckých vládních dluhopisů a kolísání na finančních trzích.

Představenstvo Komerční banky navrhne dozorčí radě výplatu dividendy 160 korun na akcii, což je o 110 korun méně než loni. Banka by tak na dividendách rozdělila přes šest miliard korun. Čisté úrokové výnosy, které mají největší podíl na celkových výnosech, loni vzrostly o 3,5 procenta na 22,2 miliardy korun. Příjem banky z čistých poplatků a provizí meziročně poklesl o 5,4 procenta na 7,3 miliardy korun.

Celkové náklady rizika se výrazně zvýšily, a to o 136 procent na 7,3 miliardy korun. K jejich zvýšení přispělo snížení hodnoty řeckých vládních dluhopisů. Komerční banka zaúčtovala snížení hodnoty řeckých dluhopisů v rozsahu celkem představujícím 75 procent jejich nominální hodnoty. „Účetní hodnota dluhopisů po snížení je na relativně limitované úrovni 2,1 miliardy Kč,“ uvedla banka.

Horší hospodářské výsledky Komerční banka čeká i v letošním roce

„My pro rok 2012 čekáme stagnaci české ekonomiky. Takže v tomhle prostředí nečekáme výrazný dynamický  růst, asi to nebude pokračování trendu růstu úvěrů a depozit v loňském roce,“ upozornil finanční ředitel Komerční banky Pavel Čejka.

Celkové příjmy Société Générale klesly o více než deset procent

Čistý zisk banky Société Générale klesl za čtvrtletí na 100 milionů eur (2,5 miliardy Kč) z 874 milionů eur o rok dříve. Analytici podle ankety agentury Reuters očekávali v průměru pokles na 190 milionů eur. Celkové příjmy společnosti klesly o 12,4 procenta na šest miliard eur a mírně překonaly odhady. Société Générale však už splnila zpřísněné požadavky evropských úřadů na kapitálovou přiměřenost, a to šest měsíců před termínem. Její základní kapitál v poměru k aktivům dosáhl devíti procent, stejně jako u jejího většího konkurenta BNP Paribas.

Šéf banky Frédéric Oudéa, který po loňských prudkých propadech akcií vyměnil řídící tým, televizi CNBC řekl, že v odhadech pro letošní rok je stále opatrný, třebaže jeho začátek byl díky rozsáhlým úvěrům Evropské centrální banky do bankovního sektoru příznivý. „Ohledně začátku roku jsem z hlediska aktivity na kapitálových trzích spokojený. Celkově ale zůstávám do letošního rok velmi obezřetný,“ řekl Oudéa.

Dluhová krize v Evropě a rozkolísané finanční trhy se na konci roku podepsaly na ziskovosti řady velkých evropských bank. Ztráty v posledním loňském čtvrtletí vykázala Deutsche Bank nebo švýcarská Credit Suisse a britská Barclays zaznamenala nejhorší čtvrtletí za tři roky. BNP Paribas naopak středečními výsledky překonala odhady analytiků a její výhled vyzněl optimisticky.

Hospodaření Komerční banky tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)