Petice proti podmínkám v továrnách Applu má už 250 tisíc podpisů

Peking - Apple má na krku další obvinění proti špatnému zacházení s čínskými zaměstnanci. Stávkovalo se proti nevyplaceným mzdám, nyní se k protestům přidávají i samotní Američani, kteří před sídlem firmy volali po lepších pracovních podmínkách a sepisovali petici. Společnost obvinění stále odmítá.

Petice již čítá na 250 tisíc podpisů. Podle protestujících je na tom prý nejhůř čínská továrna Foxconn, která vyrábí iPhony. Kritizuje se zaměstnávání nezletilých a postižených. Upozorňuje se i na větší počet sebevražd mezi zaměstnanci.

„Čínské továrny mají příšerné pracovní podmínky. Proto žádáme lepší pracovní smlouvy a prostředí pro zaměstnance. Třeba, aby nedýchali toxiny, které poškozují zdraví (….) pokud Apple pracovní podmínky nezmění, jeho zakladatel nebude brán jako inovátor v technologiích, ale spíše jako inovátor ve využívání lidí,“ tvrdí protestující Shelby Knoxová.

Tim Cook, generální ředitel Applu

„Apple bere pracovní podmínky opravdu velmi vážně, a to už dlouhou dobu. Pečujeme o každého našeho pracovníka v Evropě, Asii nebo Spojených státech.“

Apple měl problémy už na začátku roku, a proto zpřísnil kontroly ve výrobních linkách. Kromě toho čelí v Číně problémům i kvůli prohrané soudní při o značku iPad. Společnost Proview si totiž zaregistrovala název dříve. Tablety se teď nesmí v tamních obchodech prodávat.

Na Apple se snáší další obvinění (zdroj: ČT24)