Svary opraveny, třetí blok Dukovan se po čtvrt roce opět rozběhne

Michal Šnobr: Neplánovaná odstávka tří bloků znamená denní ztrátu 35 milionů (zdroj: ČT24)

V Jaderné elektrárně Dukovany byla po více než tříměsíční odstávce a kontrole svarů opět spuštěna řetězová štěpná reakce ve 3. bloku. Od pondělí by měl blok začít dodávat elektrickou energii do sítě. Kvůli neplánované kontrole svarů nedodává do sítě elektřinu od 19. září. Od tohoto data fungoval v Dukovanech jen jeden ze čtyř jaderných bloků.

Kontroly svarů prováděli odborníci u tří dukovanských bloků, protože při prověrce dokumentace byly nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. Během odstávky 3. reaktorového bloku byla zkontrolována dokumentace 3000 svarů. Nové rentgenové snímky pořízené pomocí moderních nedestruktivních diagnostických metod byly pořízeny u 1330 svarů. Preventivně bylo opraveno 237 svarů. Podle Bezděka šlo hlavně o svary na impulsních a měřicích trasách malých průměrů.

Kvůli kontrolám svarů zastavili energetici v Dukovanech blok číslo dvě v noci na 18. září a o den později i třetí výrobní blok. Blok číslo jedna odstavený podle plánu 28. srpna měl být původně zprovozněn v závěru října. Neplánované odstávky energetici využili také ke kontrole lopatek parních turbín a pro běžnou údržbu zařízení.

„Provedené kontroly a nová dokumentace svarů nám dávají potřebnou jistotu, kterou při provozování jaderné elektrárny sami vyžadujeme a která byla důvodem našeho rozhodnutí o odstavení bloku,“ uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Oprava svarů v dukovanském třetím bloku
Zdroj: ČTK

Kontroly byly dokončeny v noci v úterý 22. prosince. Po závěrečných tlakových a pevnostních zkouškách energetici zahájili postupné najíždění bloku. Přifázování první turbíny je plánováno na pondělí 28. prosince.

Kvůli kontrolám svarů také společnost ČEZ v tomto měsíci požádala Státní úřad pro jadernou bezpečnost o přerušení správního řízení k vydání nového povolení pro provoz prvního bloku Dukovan. Stávající desetileté povolení u něj mělo skončit 31. prosince, ale na žádost firmy ČEZ nakonec státní úřad jeho platnost prodloužil o tři měsíce, tedy do 31. března 2016.

Dukovany mají instalovaný výkon 2040 megawattů. Při plném provozu pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Neplánované odstávky ale výrazně poznamenaly letošní produkci elektřiny. Podle údajů na webových stránkách firmy ČEZ dodaly Dukovany do dneška 12,45 terawatthodiny (TWh). Za celý minulý rok elektrárna vyrobila 15,37 TWh proudu.

„Každý jednotlivý blok, který stál, stojí společnost ČEZ denně na tržbách za elektřinu 12 milionů korun. Jestliže stály neplánovaně tři bloky, tak je to kolem 35 milionů korun každý den, což je obrovská částka,“ uvedl analytik J&T Bank Michal Šnobr. „Tyto ztráty jdou na vrub akcionářů společnosti ČEZ, dá se říci, že v roce 2015 takto akcionáři přišli o tržby na úrovni čtyř miliard korun a na zisku je to bude stát něco kolem třech miliard,“ dodává.

Vydáno pod