ČEZ se ohradil proti albánskému nařčení z podvodu

Praha - Energetický gigant ČEZ se ohrazuje proti nařčení, že v Albánii podvádí stát a zákazníky. Tamní divize podle serveru Balkan Insight zajímá prokuraturu kvůli účetním machinacím. Oficiálně ale firma o žádném vyšetřování neví.

ČEZ v Albánii pravidelně řeší výpadky proudu v zapadlých vesnicích. Teď se ale potýká s mnohem těžším problémem. Odnož české firmy si údajně vzala na mušku prokuratura v Tiraně. Ta má prošetřovat, jestli distributor elektřiny nenadsazuje ceny a nevystavuje falešné pokuty neexistujícím zákazníkům. „Manipulaci s účetními údaji mohu vyloučit rovnou. Pokud jde o nadsazování cen, tak ceny používáme dle rozhodnutí regulátora,“ vysvětlil člen představenstva společnosti ČEZ Shpërndarje Martin Němeček. 

Na vyšetřování praktik ČEZu upozornila albánská média. Ukázala i spisy s obviněními, kterými se mají žalobci probírat. Tip jim podle albánské televize dal bývalý zaměstnanec české společnosti. „Některé z autorit se nás ptají, abychom doložili některé dokumenty. Nicméně žádná oficiální zpráva od prokuratury, že jsme vyšetřováni, mi není známa,“ dodal Němeček. 

Vít Kolář, mluvčí ministerstva zahraničí

„Oficiální albánské úřady nás nijak neoslovily, ani ambasádu, ani ministerstvo zahraničních věcí. Zatím se jeví, že to je spíš mediální akce nežli seriózní vyšetřování.“ 

Albánský skandál ČEZu (zdroj: ČT24)

Česká firma ovládá trh s elektřinou v Albánii zhruba tři roky. Problémy s úřady přitom už měla několikrát. Loni se ČEZ odvolal proti milionovým pokutám za porušování předpisů a instalaci neschválených elektroměrů. Přesto v zemi vydělává. „Albánská distribuce je svým objemem opravdu velmi malá, nicméně je to investice, která dosahuje zisku jedné miliardy korun,“ uvedla mluvčí ČEZu Eva Nováková. 

Kromě Albánie ČEZ vyrábí nebo dodává elektřinu v osmi dalších zemích střední a východní Evropy. Výraznější potíže řešil ještě v Bulharsku, které dokonce uvažovalo o znárodnění jeho podniků v zemi.