Méně práce za více peněz. Bosch zavádí na Vysočině předdůchodovou reformu

Události: Tzv. předdůchodová reforma na Vysočině (zdroj: ČT24)

Německá firma Bosch Diesel Jihlava zavádí v Česku ojedinělý sociální program. Jeden z největších soukromých investorů na Vysočině bude svým zaměstnancům vyplácet plnou mzdu za poloviční úvazek. Pokud se tzv. předdůchodová reforma osvědčí, mohly by ji využít i jiné společnosti.

Firma vyrábí na Vysočině součástky pro čerpadla. Svým dlouholetým dělníkům v předdůchodovém věku nyní nabídla plnou mzdu za poloviční úvazek. „Jen dovolená nám byla o pět dní zkrácena. Ale to vůbec nevadí, poněvadž máme tolik volného času,“ říká Miluše Chvátalová, jedna ze zaměstnankyň, která se do programu přihlásila.

Celkem se ve firmě do předdůchodového programu přihlásilo 126 dělníků a další se mohou hlásit. Německá firma v sociálním programu slibuje i zachování bonusů, na které byli lidé zvyklí, tedy příspěvek na stravu, zdravotní péči, měsíční prémie i možnost bezúročných půjček.

Cílem programu je reagovat na stav týkající se demografického vývoje, tedy rostoucí průměrný věk zaměstnanců, a reagovat i na zvyšující se požadavky a fyzickou zátěž.
Raplh Carle
ekonomický ředitel Bosch Diesel, s. r. o.

Průměrný věk v jihlavské společnosti, která zaměstnává přes čtyři tisíce lidí, je 44 let. Nárok zapojit se do programu mají ale jen dělníci, a to tři roky před řádným starobním důchodem.

„Mě bude velmi zajímat i v příštích měsících vyhodnocení fungování toho projektu a určitě je to i téma pro širší debatu v rámci České republiky,“ komentoval novinku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zkrácením úvazků při zachování mzdy by se příští rok mělo zabývat i české ministerstvo práce a sociálních věcí.