Cizinci u nás pracují více: Třeba Vietnamci 54 hodin týdně

Praha – Koncem loňského roku žilo v Česku legálně 406 211 cizinců, jejich počet se tak už třetí rok po sobě snížil. Nejvíce cizinců bylo v ČR v roce 2008, krize ale příliv migrantů zbrzdila. Vyplynulo to ze šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jehož výsledky na tiskové konferenci představila Yana Leontiyeva ze Sociologického ústavu Akademie věd. Z výsledků také vyplývá, že cizinci pracují v průměru mnohem více hodin – Vietnamci 54, Moldavané a Ukrajinci 52 a Rusové 48 hodin týdně.

Podle Daniela Chytila z Českého statistického úřadu se charakter migrace v Česku mění. Cizinci už sem nepřicházejí jen na pár let, ale snaží se tu usadit či zůstat dlouhodobě. Přibývá proto lidí s povolením k trvalému pobytu. Na konci listopadu ho mělo celkem 198 tisíc lidí ze zahraničí. „Klesá počet nově příchozích a zvyšuje se podíl lidí s dlouhodobým pobytem,“ uvedl Chytil. Podle něj má povolení k trvalému pobytu 60 procent Vietnamců v Česku a dvě pětiny Ukrajinců či Rusů. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí už kvůli obavám z vyšší nezaměstnanosti vydalo úřadům práce pokyn, aby byly obezřetnější při udělování povolení pro cizince ze třetích zemí. Zpět do své vlasti se ročně vrací zhruba 15 až 20 tisíc lidí, nejčastěji odcházejí Ukrajinci a v menším počtu taky Vietnamci. Těch prý ubývá jak co do počtu, tak do počtu živnostenských oprávnění i povolení zaměstnání. 

Třetinu cizinců pak ve statistikách představují občané států EU, jejich počet ale může být ještě vyšší. Ne všichni totiž v evidenci jsou. Jako euroobčané žádná povolení k pobytu a k práci nepotřebují a úřadům se mnozí hlásí jen tehdy, když chtějí získat nějaké potvrzení.

Sociologický ústav ČR zjišťoval průměrné mzdy cizinců: Ukrajinci si průměrně vydělali 15 000 korun čistého měsíčně, Vietnamci 17 500 korun, Rusové 17 500 korun, Moldavané 13 800 korun a cizinci ze zemí bývalé Jugoslávie (kromě Slovinska) pak 22 500 korun čistého. Jde ale o průměrné výplaty, třeba polovina všech Ukrajinců nedosáhla ani na 15 tisíc korun měsíčně. Leontiyeva podotkla, že i když se některé částky mohou zdát vysoké, pracovní týden migrantů je v průměru delší než týdenní pracovní doba Čechů.

Čisté příjmy cizinců v ČR
Zdroj: ČT24

Vydělané peníze také u nás z velké části zůstávají. Řada cizinců totiž žije v zemi dlouhodobě a do vlasti posílají v průměru jen 16 procent ročního příjmu. Nejčastěji posílají peníze domů Ukrajinci - šest z deseti, u Vietnamců je to 47 procent.

Tři pětiny cizinců v Česku pocházejí ze tří zemí - z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. Nejvíce je Ukrajinců, kterých úřady koncem loňského listopadu evidovaly přes 106 tisíc, z čehož mělo povolení k trvalému pobytu asi 50 tisíc. Slováků bylo ve statistikách 81 tisíc a Vietnamců 55 600. Celkově tvoří cizinci asi čtyři procenta všech obyvatel ČR, průměr v EU je skoro šest procent. Vůbec nejvíc cizinců žije v Lucembursku, kde tvoří skoro 45 procent společnosti, naopak v Polsku je to méně než procento.

Vydáno pod