Evropská unie brzdí českou ekonomiku, prohlásil Klaus v Turecku

Ankara – Evropská unie je v současnosti prostorem, který brzdí rozvoj české ekonomiky. Důvodem je především skutečnost, že 83 procent vývozu z Česka směřuje do EU. Při dnešním zahájení Česko-tureckého podnikatelského fóra v Ankaře to uvedl prezident Václav Klaus. Spolu s prezidentem cestuje do Turecka i šedesát českých podnikatelů, kteří mají šanci získat kontrakty v oblasti energetiky, životního prostředí, dopravy nebo těžby surovin.

„Proto jsme zde, proto jsme sem přijeli, máme zájem diverzifikovat náš export. A Turecko považujeme za prioritního, naprosto strategického partnera,“ uvedl prezident. Dodal, že Turecko by stěží v posledních letech dosahovalo vysokých temp růstu ekonomiky, kdyby většina jeho exportu mířila do EU.

V rámci podnikatelského fóra zástupci tureckých a českých podniků uzavřeli několik smluv. Česká exportní banka a společnost Ronesans Gayrimenkul Yatirim uzavřely úvěrovou smlouvu o financování výstavby obchodního centra v Petrohradu. Česká exportní banka uzavřela se stejnou společností i mandátní smlouvu o financování výstavby přístavní infrastruktury a obchodního centra v Istanbulu. Otrokovická stavební společnost PSG International uzavřela dohodu o strategické spolupráci s tureckou Ronesans Holding.

Václav Klaus a Abdullah Gul
Zdroj: Burhan Ozbilici/AP Photo

Podnikatelské semináře a dvoustranná jednání organizuje Svaz průmyslu a dopravy ve spolupráci s tureckými partnerskými organizacemi. Mise se zúčastní například zástupci strojírenských firem, energetických společností i bank, které poskytují exportní úvěry. České firmy mají prý díky dobrým referencím šanci se svými projekty v Turecku uspět.

Prezidenta na jeho cestě doprovází více než 60 tuzemských podnikatelů. „Jede se mnou zatím v historii ČR největší podnikatelská delegace. Poprvé letíme dvěma, a ne jedním letadlem a to ukazuje na náš velký zájem,“ upozornil Klaus.

Turecko patří mezi dvacítku nejvýznamnějších obchodních partnerů České republiky. Prezident v dalších dnech navštíví turecká města Adanu a Mersin. Ve městě Mersin se prezident zúčastní slavnostního otevření nového honorárního konzulátu České republiky v Turecku a v Adaně vystoupí na Fakultě hospodářského vývoje a mezinárodní ekonomiky Çukurovy univerzity.

Vydáno pod