Jaderná elektrárna Dukovany začala spouštět jeden z dlouho odstavených reaktorů

Události: JE Dukovany začala spouštět jeden z odstavených reaktorů (zdroj: ČT24)

Jaderná elektrárna Dukovany začala se spouštěním jednoho ze tří odstavených reaktorů. Má za sebou velmi dlouhou a rozsáhlou odstávku, kterou za dobu svého fungování ještě nezažila. Déle než čtvrt roku totiž fungovala pouze s jediným výrobním blokem. Ostatní tři kvůli bezpečnostním kontrolám stály.

Odstávku zavinily neplánované kontroly svarů na potrubí, protože se při prověrce dokumentace našly nekvalitní a dokonce i zfalšované rentgenové snímky. ČEZ jako provozovatel elektrárny se už kvůli tomu obrátil na policii s trestním oznámením.

Jen u třetího výrobního bloku, který teď začali spouštět, se muselo znovu prověřit přibližně 1300 svarů. Bylo nutné pořídit jejich nové rentgenové snímky a tam, kde se našla závada nebo netěsnost, bylo potřeba potrubí také znovu zavařit.

Tato neplánovaná událost výrazně zkomplikovala i proces získání licence pro další provozování nejstaršího, prvního výrobního bloku. Stávající desetileté povolení u něj mělo vypršet 31. prosince, ale na žádost ČEZ nakonec Státní úřad pro jadernou bezpečnost jeho platnost o tři měsíce prodloužil.

Příprava na spuštění trvá necelý týden

Operátoři na třetím bloku kontrolují všechny systémy a připravují okruhy na spuštění jaderného reaktoru. Zabere to 5 až 6 dnů. Na třetím výrobním bloku proto budou vánoční svátky ve znamení intenzivní práce. Do elektrárny o svátcích zamíří mnohem víc lidí, než kolik jich pracuje v běžném provozu.

„Na každou směnu bude po dobu celých svátků přibližně 70 směnových pracovníků. A posilujeme určité činnosti o další pracovníky,“ uvedl vedoucí řízení provozu JE Dukovany František Prokop.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na zbývajících dvou odstavených blocích budou dál pokračovat bezpečnostní prověrky svarů a opravy nevyhovujícího potrubí.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost firmě ČEZ vyhověl a mimořádně povolil provozovat 1. výrobní blok Dukovan i nad rámec původního povolení až do 31. března. Do té doby ale musí ČEZ získat novou řádnou licenci.

Na konci letošního roku, až v Dukovanech pojedou dva ze 4 výrobních bloků, bude už elektrárna vyrábět 1000 MW elektřiny. To odpovídá spotřebě zhruba poloviny všech domácností v republice.