Kalousek neprosadil spotřební daň na víno, proti byla i TOP 09

Praha – Většina poslanců se postavila proti návrhu ministra financí Miroslava kalouska uvalit na víno novou spotřební daň. S plánem nesouhlasila nejen většina poslanců ODS a Věcí veřejných, ale i Kalouskovi spolustraníci za TOP 09  v čele s předsedou Karlem Schwarzenbergem. Kalousek nicméně hodlá poslance přesvědčovat dál. Kromě nové daně na víno by příští rok rád spravil rozpočet i sjednocením DPH na 19 procentech nebo novou daní na uhlí a topné oleje.

V boji o novou daň na víno nakonec uspěli její odpůrci z řad výrobců, kteří většinu poslanců přesvědčili, že zatížení novou spotřební daní by celé české vinařství poškodilo. Proti Kalouskovu návrhu se navíc nezvykle postavili i poslanci jeho vlastní strany. „Nedovedu si představit, že jihomoravští vinaři by byli zdaněni a dovozová vína by nebyla zdaněna, já osobně budu zásadně proti,“ sdělil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

S osobním nadhledem se proti návrhu svého spojence postavil také předseda strany Karel Schwarzenberg. Sám Kalousek svůj neúspěch přiznává, i když ji podle svých slov tak trochu očekával. Boj za vyšší daně u vína nicméně nevzdává. „Budu argumentovat rovnými daňovými podmínkami pro všechny. Naprosto chápu, že kdo je z jižní Moravy, tak bude argumentovat tím, že by třeba nemohl domů,“ vysvětlil ministr.

Karel Schwarzenberg:

„V dobách nouze se musí šáhnout všude, kde je možné. Nicméně jako velký chlastač vína jsem instinktivně stoprocentně proti.“

Propočty ministerstva financí ke spotřební dani za víno
Zdroj: ČT24

Spotřební daní za víno by podle propočtů ministerstva státní kasa získala 2 miliardy navíc. Za každý domácí litr z téměř 200 milionů ročně zkonzumovaných by lidé zaplatili o deset korun navíc. Svůj návrh však bude ministr Kalousek těžce prosazovat. I když přesvědčí své kolegy z TOP, u ostatních koaličních stran už tak úspěšný zřejmě nebude. „Považuji to za návrh, který nemá žádnou politickou podporu,“ jednoznačně uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod