Mládek doufá, že nové nařízení vlády přiměje Vitáskovou jednat

Mládek: Díky nařízení je možné vyplácet podporu i bez evropské notifikace (zdroj: ČT24)

Vláda schválila nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Materiál by měl Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) umožnit vypsat podporu pro většinu výrobců energie z obnovitelných zdrojů pro příští rok, čemuž se zatím brání. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka nařízení možňuje výplatu bez evropské notifikace. Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka zatím nechtěl spekulovat, zda úřad podporu na základě nařízení vypíše.

„Vláda odsouhlasila nařízení, díky němuž by ERÚ mohl vydat rozhodnutí umožňující od 15. února financovat obnovitelné zdroje, tak jak to očekávají,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Přijatý dokument podle něj umožňuje vypsat podporu bez takzvané notifikace od Evropské komise. Dodal, že je určitá naděje, že místo předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové, která je na dlouhodobé dovolené v zahraničí, podporu vypíše její statutární náměstek. Tím je Jan Nehoda.

Z ERÚ zatím zaznívá, že si musí přijaté nařízení nejprve podrobně zanalyzovat. „Až text zanalyzujeme, tak se rozhodneme, zda přijetí spoluzodpovědnosti vládou je dostatečné na to, abychom i my přijali spoluzodpovědnost za krok, který není úplně standardní,“ řekl Jiří Chvojka.

Vyplatit, nebo nevyplatit podporu?

Spor vyvstal v polovině listopadu, když ERÚ rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v Česku pro příští rok nebude vyplacena podpora, protože by tím překročil zákon. Vitásková na začátku prosince uvedla, že úřad podporu na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí Evropská komise. To by se podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu Mládka mělo stát zřejmě mezi únorem a dubnem příštího roku.

Vláda se už situací kolem výplaty podpory na příští rok jednou zabývala. Schválila tehdy vládní usnesení, které mělo výplatu umožnit. ERÚ to ale tehdy odmítl učinit s tím, že materiál situaci vůbec neřeší. Mládek tehdy v reakci řekl, že řešení pro vyplacení podpory obnovitelným zdrojům na příští rok se v každém případě najde.

Vydáno pod