ČEZ proti Tykačovi i Kellnerovi: O německé uhelné doly je velký zájem

Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače a polostátní energetická společnost ČEZ podaly předběžné nabídky na koupi německých dolů a elektráren společnosti Vattenfall. Podobně zareagoval Energetický a průmyslový holding (EPH) spolu s investiční skupinou PPF Petra Kellnera. Zájem tak stále mají všichni avizovaní čeští zájemci.

Švédská společnost Vattenfall v Německu prodává hnědouhelné doly a navazující elektrárny o celkovém výkonu přes osm tisíc megawattů. V návazném tendru pak prodává i deset východoněmeckých vodních elektráren, které mají výkon kolem tří tisíc megawattů. Šéf Vattenfall Magnus Hall minulý pátek uvedl, že švédská firma očekává, že dohody o prodeji dosáhne během první poloviny příštího roku.

„Nabízená aktiva představují zajímavou příležitost k rozšíření podnikání ČEZu v sousedícím regionu. V Evropě, kde je uhlí stále stěžejním zdrojem pro pokrytí dodávek energií, má ČEZ rozsáhlé know-how v provozování klasických elektráren i těžby hnědého uhlí,“ sdělila mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová.

„Mohu potvrdit, že Vršanská uhelná poslala předběžnou nabídku na německá aktiva společnosti Vattenfall,“ uvedl bez bližších podrobností mluvčí Czech Coal David Vidomus.

  • Vattenfall prodává doly Jänschwalde, Chotěbuz-Sever, Welzow-Jih, Nochten a Reichwalde a hnědouhelné elektrárny Boxberg, Jänschwalde, Schwarze Pumpe a blok R elektrárny Lippendorf.
  • Není jasné, jaká bude cena obchodu. Podle dřívějších odhadů by mohl Vattenfall prodejem získat až 3,5 miliardy eur (94,5 miliardy korun). Agentura Reuters ale nedávno uvedla, že podle jejích zdrojů je taková částka příliš vysoká a celková obchodní hodnota firmy je zhruba 2,5 miliardy eur (67,5 miliardy korun).

Německo přechází na obnovitelné zdroje

Dodatečně potvrdily společnou předběžnou nabídku i investiční skupina PPF Petra Kellnera a Energetický a průmyslový holding (EPH), v němž drží dvě třetiny akcií Daniel Křetínský a Patrik Tkáč.

„Jsme přesvědčeni, že budeme umět nabídnout řešení, které bude dobrým kompromisem mezi zájmy dotčených regionů, odborů a zaměstnanců a přitom bude rovněž respektovat ambiciózní cíle probíhající transformace energetického sektoru prosazované spolkovou vládou a bude v souladu se závěry pařížské konference o globálním klimatu,“ řekl ředitel komunikace EPH Daniel Častvaj.

Podle zdrojů Reuters se o obchod zajímají rovněž australská investiční skupina Macquarie a německá energetická společnosti Steag, které hodlají představit společnou nabídku.

Kvůli nejasné budoucnosti uhelných elektráren v Německu Vattenfall zahájení tendru odkládal. Teď je ale jasnější, že chce Německo do budoucna svou energetiku založit na obnovitelných zdrojích, které by měly v roce 2035 pokrývat 55 až 60 procent tamní celkové spotřeby elektřiny. Už dříve země rozhodla, že se do roku 2022 zcela vzdá jaderné energetiky. Postupně by se měla omezovat také výroba elektřiny z uhlí.