Novela zákona o odpadech poškodí obchodníky

Praha - Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) odmítá připravovanou novelu zákona o odpadech, která obchodníkům ukládá povinnost odebírat od zákazníků elektrické přístroje do pěti kilogramů váhy i bez nákupu nového zařízení. Obchodníci argumentují tím, že by jim to neúměrně zvedlo náklady. Nelíbí se jim ani povinnost tisknout upozornění o zpětném odběru na daňový doklad.

„Nesouhlasíme s uloženou povinností poslednímu prodejci odebírat neomezené množství elektrozařízení o hmotnosti do pěti kilogramů, a to i bez vázání na prodej,“ zdůraznil prezident SOCR Zdeněk Juračka. Tato povinnost by pro obchodníky znamenala nemalou finanční a logistickou zátěž, protože by museli zajistit například místo pro skladování odevzdaných elektrovýrobků.

Komplikace by podle Juračky způsobila také nedostatečná specifikace toho, zda má prodejce odbírat pouze ta elektrozařízení, která má ve své nabídce, nebo jakákoliv, která mu lidé přinesou. „Tato povinnost by si vyžádala jasné vysvětlení, aby nedocházelo k tomu, že prodejci specializující se na potraviny by byli nuceni odebírat všechna elektrozařízení do pěti kilogramů, i když je vůbec neprodávají,“ podotkl Juračka.

Obchodníkům se nelíbí ani to, že by měli informace o zpětném odběru tisknout na daňový doklad. Přineslo by to vážné technické problémy, protože moderní pokladny podobnou možnost nenabízí.

Kvůli nedostatkům připravovaných změn požaduje SOCR posunutí platnosti novely alespoň na začátek roku 2010. „Vytvořil by se tak dostatečný prostor pro zpracování zcela jasného a konkrétního právního předpisu,“ tvrdí Juračka.

Kromě povinného odběru elektrozařízení do pěti kilogramů počítá novela zákona o odpadech také se zavedením kontejnerů na bioodpad a nápojové kartony. Zpřísňuje rovněž podmínky spojené s likvidací autovraků. Hlavním cílem ministerstva životního prostředí, které materiál připravilo, je přimět občany k větší recyklaci, a omezit tak množství skládek a spalování odpadu.