Čína se bojí o ekonomiku, její export po dvou letech klesl

Peking – Čínský export se v lednu meziročně snížil o 0,5 procenta. Zaznamenal tak první pokles za více než dva roky. Ještě v polovině loňského roku přitom země hlásila rekordní čísla – vývoz meziročně stoupl o polovinu. Ekonomové sice varují před zbytečnými obavami, nicméně přesto připouští, že na Čínu už začínají doléhat problémy Evropy. Dramaticky klesnout by tak mohl i její hospodářský růst

Číně se propadá export i import. Vývoz v lednu propadl o víc než 15 procent. Jen díky tomu čínský obchodní přebytek ve výsledku vzrostl na šestiměsíční maximum 27,3 miliardy dolarů (téměř 520 miliard korun).

Hlavně export ale dělá ekonomům vrásky. „Čísla jsou velké překvapení. Dovoz je na tom ještě hůř, než jsme očekávali. A máme z toho trochu obavy. Domnívám se, že je to velký problém,“ uvedl ekonom JP Morgan Ču Chaj-pin. Příznivě lednová data nevypadají ani podle čínského ministra obchodu Čchen Te-minga.

Propad exportu odborníci přisuzují krizi v eurozóně…

Zpomalení exportu by mohlo být důsledkem krize v eurozóně. Evropa je totiž největším odběratelem čínského zboží. „Jsme přesvědčeni, že hlavní brzdou a největším rizikem pro čínský (hospodářský) růst v roce 2012 je slabší externí poptávka způsobená pokračující dluhovou krizí v eurozóně,“ uvedl analytik Tching Li ze společnosti Bank of America/Merrill Lynch. „Naši evropští ekonomové letos v eurozóně očekávají mírnou recesi,“ dodal.

Mezinárodní měnový fond tento týden varoval, že prudký hospodářský útlum v Evropě by mohl snížit tempo růstu čínské ekonomiky téměř o polovinu. Vyzval rovněž Peking, aby byl připraven spustit rozsáhlá opatření na podporu růstu.

Číně v lednu klesl export (zdroj: ČT24)

… nebo oslavám lunárního nového roku

Podle některých analytiků ale zatím k obavám valný důvod není. Export sice propadl, mohly za to ale spíš lednové oslavy lunárního nového roku. „Domnívám se, že slabé údaje o exportu a importu odrážejí zejména sezonní faktory související s čínským lunárním novým rokem. Neměli bychom z těchto údajů za jediný měsíc příliš mnoho vyvozovat,“ uvedl analytik Ťün Sun-wej ze společnosti HSBC Global Research.

Loni připadl přelom lunárního roku na únor, zatímco letos již na leden. Analytici ze společnosti Bank of America/Merrill Lynch upozornili, že loni v lednu bylo v Číně 22 pracovních dnů, zatímco letos pouze 17. Po sezonním očištění podle nich čínský export i import výrazně vzrostl.

Vydáno pod