Poslanci budou o EET znovu jednat v lednu. ANO chce změnou jednacího řádu zkrátit diskuse

Události: Obstrukce kvůli EET pokračují (zdroj: ČT24)

Sněmovna opět nedokončila schvalování kontroverzní elektronické evidence tržeb. Debata trvala tři a půl hodiny a stočila se i k osobním invektivám mezi poslanci pravicové opozice a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Mimořádná schůze k evidenci tržeb bude pokračovat v pátek 8. ledna. Zákonodárci z TOP 09 a ODS blokovali mimořádnou schůzi k evidenci už minulý pátek, kdy navzdory procedurálním sporům začala.

„Děláte všechno pro to, aby stát nemohl vybrat 30 miliard ročně,“ osočil v poměrně emotivní diskusi kritiky evidence tržeb a kontrolních hlášení u daně z přidané hodnoty Andrej Babiš. Právě tolik peněz by díky těmto novinkám podle něho vybral stát na daních navíc.

Poslanec TOP 09 Michal Kučera označil Babiše za ministra demagogie a jeho stranická kolegyně Helena Langšádlová ho navíc podezírá ze zneužívání dat daňové správy. Tázala se, na základě jakých informací ministr financí tvrdil, že některé skupiny podnikatelů neplatí daně. Langšádlová se obává toho, že Babiš by mohl zneužívat po zavedení evidence tržeb údajů mnohem víc.

„Vyprosil bych si tyhle sprosté lži. Nás někdo okrádá o 80 miliard,“ bránil se ministr, podle kterého jde o veřejné statistické údaje. Poslankyně za TOP 09 Věra Kovářová (STAN) žádala Babiše, aby na poslance nekřičel. „Vy nás už nebavíte,“ vzkázala mu.

Poslanec ANO Bronislav Schwarz označil kritiku opozice za blbosti a kecy o ničem. „Kde je právo většiny, která je přesvědčena o tom, že je elektronická evidence tržeb dobrá?“ dotazoval se.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura mu vzkázal, že poslouchat opoziční poslance není jeho právo, ale povinnost.

ODS v Senátu se k podobně masivním obstrukcím jako ve Sněmovně nechystá, pokud se zákon o EET do horní komory dostane, řekl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Důvodem je podle něj časový limit, který senátoři na projednávání zákonů z ústavy mají. Pokud by horní komora o zákonu během 30 dnů nerozhodla, putoval by k prezidentovi jako přijatý.

Vláda: EET přispěje k vyššímu výběru daní

Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. 

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, s odkazem na chorvatský vzor, označil systém už dřív za „balkánský supertunel“. 

Cílem zákona je nastavit průhledné a férové podnikatelské prostředí, zopakoval na úvod pátečního jednání ve sněmovně Babiš. „Většina podnikatelů po takovém prostředí volá,“ zdůraznil. Vláda chce evidencí tržeb chránit podle ministra poctivé podnikatele před těmi, kteří okrádají. „Odmítáme takové praktiky trpět. Chceme ukázat, že platit daně je normální,“ řekl Babiš.

Česko podle něho nebude průkopníkem elektronické evidence tržeb. Zatímco dříve Babiš zmiňoval v souvislosti se systémem hlavně Chorvatsko, nyní mluví o zemích takzvané visegrádské čtyřky a o přípravách Rakouska na jeho zavedení.

Studio 6: Jak funguje EET - Jan Pištělák (zdroj: ČT24)

Postup jednání sněmovny o evidenci tržeb navíc možná skončí u soudu. Koalice totiž podle ODS prosadila minulý pátek schválení programu schůze v rozporu s jednacím řádem. Hnutí ANO pokládá vyjádření občanských demokratů za rétorické kličky.

Jsme připraveni hodiny poslouchat argumenty opozice a věcně nad těmito argumenty diskutovat. Nejsme ale připraveni poslouchat debaty o jiných věcech, které se netýkají tohoto zákona.
Jaroslav Faltýnek

Fiala (ODS): Stát řeší daňové úniky příliš restriktivně

Po Babišovi vystoupil ve sněmovně předseda ODS Petr Fiala. Řekl mimo jiné, že návrh omezuje bez výjimky všechny podnikatele a živnostníky - místo toho, aby se zaměřil na protiprávní jednání malé nedefinované menšiny.

Stát řeší daňové úniky způsobem, který je nadměrně restriktivní, tvrdí. „Kdo chce snížit objem šedé ekonomiky, musí snížit daně a odvody,“ prohlásil s poukazem na ekonomické studie Fiala. Evidence tržeb k tomu podle něho nepovede.

„Podíl šedé ekonomiky klesá v Česku rychleji než v Chorvatsku,“ podotkl. V Chorvatsku je podle Fialy její podíl dvakrát vyšší než v Česku, které je navíc s 15 procenty pod průměrem EU. Argumentoval i Švýcarskem, kde podíl šedé ekonomiky na HDP podle jeho informací představuje 6,9 procenta a Švýcaři jsou ve srovnání s Českem daněmi zatížení podměrně slabě.

Někteří poslanci během Fialova projevu chodili po jednacím sále a rozdávali svým kolegům vánoční dárky. Předseda Sněmovny Jan Hamáček proto Fialu přerušil a žádal „rozdavače dárků“, aby s tím přestali, jinak přeruší jednání.

ANO: čas na diskusi ve sněmovně by se měl omezit

Hnutí ANO chce na začátku příštího roku navrhnout změnu jednacího řádu sněmovny. Čas na projednání zákonů by měl být omezený a rozdělený mezi jednotlivé poslanecké kluby, řekla na tiskové konferenci místopředsedkyně hnutí Jaroslava Jermanová. Podle Martina Plíška z opoziční TOP 09 jde o další pokus o prosazení „náhubkového“ zákona a o umlčení opozice. Předseda ODS Petr Fiala nevidí pro změnu jednacího řádu důvod.

ANO říká, že chce v budoucnu předejít obstrukcím, které provázejí právě projednávání předlohy o zavedení elektronické evidence tržeb. Při návrhu změny pravidel pro projednávání zákonů se ANO inspirovalo v Německu.

Plíšek z TOP 09 podotkl, že Jermanová v příslušném sněmovním podvýboru s podobnými návrhy opakovaně neuspěla. „Věřím, že ostatní parlamentní strany takové návrhy na omezení svobody slova ve sněmovně jednoznačně odmítnou,“ řekl.

Podle předsedy ODS Fialy je nesmyslné, aby se do českého politického systému zaváděly cizí prvky. Tvrdí, že je nezbytné každý systém vnímat jako celek. „Budeme teď zavádět jiný volební systém, jinou roli poslaneckých klubů jako je v Německu, změníme úplně všechno?“ podivil se Fiala. „Změny se mají provádět proto, že něco nefunguje, a já nic takového nevidím,“ dodal.

„Každý zákon by měl nějakou dotaci, ta by byla rozdělena mezi kluby,“ popsala Jermanová princip takzvané strukturované debaty. Čas určený klubu by pak mohli vyčerpat buď jednotliví poslanci, kteří se předem přihlásí v rámci svého klubu, nebo jeden poslanec. „Buď si může jeden člověk vzít celou tu dotaci, nebo si ji rozdělí mezi sebou,“ uvedla.

TK hnutí ANO o EET (zdroj: ČT24)

Podle prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka je možné i to, že by jednotlivé kluby nedostaly stejnou časovou dotaci. Záleželo by na tom, kolik mají poslanců. „Ve vyspělých demokraciích, kde demokracie nebyla přerušena jako v České republice, tento princip odpovídá výsledkům voleb,“ poznamenal Faltýnek.

Opozice: Jde o snahu omezit demokratickou diskusi

O změně jednacího řádu hovořili zástupci vládního hnutí ANO už několikrát. Opozice jim vyčítala, že chtějí omezovat demokratickou diskusi poslanců. Političtí soupeři ANO se odvolávali na slova předsedy hnutí Andreje Babiše, který opakovaně prohlásil, že rozpravy ve sněmovně zdržují nebo že parlament je žvanírna.

Podle Jermanové ale současná opozice v minulosti prosazovala podobné změny inspirované německým modelem.

Stejně jako minulý pátek, kdy bylo na programu jednání o elektronické evidenci tržeb, přišli poslanci ANO vybaveni rekvizitami. Na tiskové konferenci vystoupili s tabulkami s natištěnými výroky poslanců ODS Zbyňka Stanjury a Marka Bendy.

Stanjura podle jedné z tabulek před čtyřmi lety prohlásil: „Ten, kdo neumí za dvacet minut říct, co chce, tomu 21. minuta nestačí.“ Poslanec Benda podle ANO v lednu řekl: „Většina má právo bránit se teroru menšiny.“

Zákon o elektronické evidenci tržeb je v závěrečném třetím čtení. Hlasování se podle jednacího řádu může konat pouze ve středu nebo v pátek mezi devátou a druhou hodinou. Vládní koalici se zatím nepovedlo hlasovaní o zákonu pro obstrukce TOP 09 a ODS prosadit.