Do Řecka půjdou další miliardy eur ze záchranného balíčku, tamní parlament schválil nutné reformy

Řecký parlament schválil reformy, kterými mezinárodní věřitelé podmínili vyplacení další miliardy eur (27 miliard korun) ze záchranného programu. Schválený soubor opatření zahrnuje mimo jiné změny v oblasti špatných úvěrů.

Silně zadlužené Řecko se v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun). Dosažení dohody předcházely výrazné rozpory mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli, které vedly mimo jiné k dočasnému uzavření řeckých bank.

Schválení zmíněných reforem v pondělí předcházel další důležitý krok, kdy řecká vláda podepsala dohodu o dlouhodobém pronájmu regionálních letišť s německou letištní společností Fraport. Smlouva v hodnotě 1,2 miliardy eur (32,4 miliardy korun) je tak prvním významným privatizačním kontraktem dokončeným za vlád levicového premiéra Alexise Tsiprase.

Příjmy z privatizace však letos budou zřejmě menší, než se Řecko zavázalo mezinárodním věřitelům. Těm slíbilo, že to bude za letošní rok 1,4 miliardy eur. Plánované kroky totiž brzdí průtahy kolem prodejů.