Řecko opět odkládá konečné rozhodnutí. Krize trvá

Atény – Řecko znovu nerozhodlo, jak se postaví k podmínkám Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Jednání s věřiteli odložilo na dnešek. Aténám se ale krátí čas – rozhodnout musí do neděle, jinak nedostanou další finanční záchranu, bez které země zbankrotuje. Lukas Papadimos posunul další jednání na pátou hodinu odpoledne. Vyhrocená vládní situace hraje do karet řeckým komunistům, ti si mnou ruce.

Kancelář předsedy vlády sdělila, že šéfové všech tří koaličních stran dopoledne obdrželi návrh dalších úspor, který má asi 50 stran. Obsah smlouvy řečtí představitelé v předchozích hodinách dohodli s mezinárodními věřiteli.

Dohoda je na spadnutí, hlásalo Řecko před víkendem. Dohoda bude v pondělí, říkali zástupci vlády v neděli. V pondělí pak, že v úterý, a v úterý zase, že dohoda bude ve středu. Bruselu dochází trpělivost, neustálé odkládání zásadních kroků otevřeně kritizuje a na Atény vyvíjí nátlak. „Řecko se musí zavázat k naplnění reformních opatření, která jsou tvrdá, to připouštím, ale přinesou ovoce,“ tvrdí šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Množí se otázky a spekulace, jestli přece jen Řecko eurozónu neopustí, když na podmínky, které Brusel stanovil, nekývne. Výměnou za 130 miliard eur požaduje snížení platů, důchodů, nižší minimální mzdy o 20 procent a propuštění 15 000 státních zaměstnanců.

„Řecko se nerozhodne opustit eurozónu, alespoň podle všech informací, které mám. Tak si myslím, že jsou tyhle otázky zbytečné,“ vyvrátila spekulace německá kancléřka Angela Merkelová.

Situace nahrává řeckým komunistům

„Představujeme budoucnost. Kapitalismus je teď mrtvý,“ přesvědčivě tvrdí Thanasis Pafilis, mluvčí Řecké komunistické strany.

Kvůli připravovaným reformám včera do aténských ulic vyšlo nejméně 10 tisíc lidí. Kvůli silnému odporu obyvatel se opoziční parlamentní strany zdráhají tvrdé škrty podpořit. Řecko má totiž před volbami a nepopulární opatření by je mohla připravit o přízeň voličů.