Boček: Kontrola Budvaru je v pořádku, ale musí být podle pravidel

Praha – Stát jako vlastník Budějovického Budvaru má právo provést kontrolu, nicméně její průběh by neměl být v rozporu se zákonem. V pořadu Hyde Park ČT24 to řekl generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček. Sám ale podobnému rozhodnutí ministerstva zemědělství nerozumí, protože hloubkový audit podniku probíhá každoročně. Boček se domnívá, že za tímto krokem by se mohlo skrývat dlouhodobé úsilí společnosti Anheuser–Busch, která s Budějovickým Budvarem vede rozsáhlé soudní spory o ochrannou známku Budweiser a má zájem firmu koupit.

„Vždy, když se změní majoritní vlastník ve druhém budějovickém pivovaru, velmi brzy následuje útok na Budějovický Budvar,“ vysvětluje Boček. Problém se podle něj vleče nejméně dvacet let a vychází ze všeobecně známé objednávky firmy Anheuser–Busch. „Ta objednávka zněla: Spojte mi oba budějovické pivovary a pak mi to prodejte,“ dodal. Záměr velké nadnárodní společnosti získat Budvar je tak podle něj záležitost periodicky se opakující. „Diskutovaná kontrola není nic jiného než krycí manévr tohoto projektu,“ míní.

Podle Bočka je ale současný scénář mnohem rychlejší. Vláda nehovoří o privatizaci Budějovického Budvaru a ten, kdo ho ovládne, se bude chtít dostat k rozhodovacím aktivitám pivovaru, aniž by změnil svoji právní subjektivitu. Boček dodává, že existují osoby, které v něm budí jednoznačně odůvodněné podezření a kvůli nimž odmítá kontrolu z ministerstva zemědělství. „Jak do dozorčí rady, tak jako vedoucí kontrolní skupiny byl jmenován doktor Tomáš Jindra, který je bohužel velmi často skloňován médii s úzkou souvislostí s panem Rittigem,“ zdůraznil Boček.

Obava z privatizace pivovaru pak podle Bočka v celé aféře nehraje důležitou roli. „Management pivovaru není žádným klíčovým hráčem, který by rozhodoval o privatizaci. To je věc ministerstva zemědělství ve spolupráci s ministerstvem financí, která předloží návrh do vlády, a ta rozhodne, jestli se bude privatizovat, nebo ne,“ upřesnil.

Ministerstvo zemědělství má mnoho způsobů, jak pivovar kontrolovat

Boček v žádném případě nechce zpochybňovat právo státu provést audit. „Budějovický Budvar je pod stálou kontrolou ministerstva zemědělství, navíc každý rok prochází zcela standardním účetním auditem od mezinárodní auditorské společnosti, který byl po celá léta bez závad,“ dodal Boček. Chod společnosti zároveň ministerstvo zemědělství kontroluje například prostřednictvím dozorčí rady, která se pravidelně schází. „Hloubkový audit probíhá každý rok,“ říká Boček, který sám nerozumí tomu, proč chce v tuto chvíli ministerstvo kontrolu provádět.

V rozporu se zákonem je pak podle ředitele zejména chystaný způsob provedení auditu. „Kontrola je založena na nesprávném právním základě. V kontrolním týmu není žádný pracovník ministerstva zemědělství a nedostali jsme informace o lidech, kteří kontrolu budou provádět,“ dodal. Kontrole pak podle Bočka chybí věcný i časový rozsah. „Není možné, aby nám do dat koukali lidé, o kterých jsme přesvědčení, že by tam mohla fungovat podjatost anebo střet zájmů,“ podotkl Boček.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)