Dukovany chtějí před novou licencí na provoz prvního bloku prodloužit stávající

ČEZ požádal Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o prodloužení stávající licence na provoz prvního bloku Jaderné elektrárny Dukovany, která je platná jenom do konce roku. Spolu s tím požádala o přerušení správního řízení o vydání nové licence do 28. února. Důvodem jsou rozšířené kontroly, kvůli kterým už několik týdnů funguje jediný blok Dukovan. Podle předsedkyně SÚJB Dany Drábové povolení bude prodlouženo o dva až tři měsíce.

„Tohle už je pro ně procesní detail,“ řekla Drábová. Odložení termínu pro vydání nového povolení pro první blok podle ní nebude mít žádný faktický dopad na činnost elektrárny. Energetická společnost potřebuje víc času na rozšířené kontroly svarů v prvním bloku a na zpracování jejich výsledků do průkazné dokumentace. „To ale není důvod, proč uvést elektrárnu do stavu, že by nemohla být provozována,“ řekla.

Ze čtyř dukovanských bloků dodává od 19. září proud do sítě jen jeden. Kvůli novým kontrolám svarů odstavili energetici v Dukovanech blok číslo dvě v noci na 18. září a o den později zastavili i třetí výrobní blok. Blok číslo jedna odstavený podle plánu 28. srpna měl být původně zprovozněn v závěru října. Předtím, než ČEZ může uvést všechny bloky do provozu, musí doložit dostatečnou kvalitu všech svarů, to znamená zajistit průkazné rentgenové snímky a dokončit případné opravy. 

Při kontrole dokumentace byly v Dukovanech zjištěny nekvalitní rentgenové snímky u svarů. Firma ČEZ se už obrátila policii, aby okolnosti provedení těchto kontrol prověřila. Prováděla je podle ní společnost Tediko. Právní zástupce firmy Tediko Tomáš Hodys ale v aktuálním tiskovém prohlášení odmítl odpovědnost za odstávky v Dukovanech i za případnou újmu s nimi spojenou.

ČEZ předpokládá, že do konce roku začne vracet do provozu alespoň třetí výrobní blok. Během Vánoc by podle Bezděka měla být zahájena úvodní etapa těchto prací zahrnující závěrečné zkoušky těsnosti a tlakové zkoušky zařízení v tomto bloku. „Odstávky prvního a druhého bloku budou pokračovat i příštím roce,“ dodal mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Opravy a kontroly svarů na nejaderné části elektrárny Dukovany
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Poučení z Dukovan

Naopak v případě jaderné elektrárny Temelín se zdá vše dostatečně v pořádku. V dokumentaci ke svarům totiž nejsou takové chyby, které by vedení elektrárny nutily k odstavení bloků. Ukázaly to několikatýdenní kontroly, které v jihočeské elektrárně v těchto dnech prováděli energetici v návaznosti na situaci v Dukovanech.

„Nalezli jsme určité dílčí problémy, které se musí odstranit. V potrubích, která nejsou významná a nepatří bezpečnostním systémům. Zjištěná situace tu není taková, jako je v Dukovanech,“ uvedla Drábová.

Temelínská elektrárna kontroluje svary hned několika různými metodami. „Na základě zkušeností z Dukovan jsme prověřili veškerou dokumentaci k našim svarům,“ uvedl ředitel Jaderné elektrárny Temelín Bohdan Zronek. Podle něj šlo o preventivní opatření, aby ČEZ měl jistotu, že dokumentace i svary jsou v pořádku. „Je to stejné jako v autě. Musíme mít jistotu, že brzdy a všechno důležité je v pořádku. To, že nesvítí například osvětlení kufru, nebrání dojet a vyměnit žárovku. Výsledky jsme předali SÚJB. Aktuálně není důvod, proč bychom museli odstavovat,“ vysvětlil Zronek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Energetici podle ředitele zjistili několik případů ne zcela průkazné dokumentace. Jde ale o méně významné svary. „Kde to půjde, provedeme nové rentgeny ještě za provozu, zbytek doděláme během odstávek,“ uvedl. V Temelíně pro kontrolu významných svarů přednostně využívají jiné diagnostické metody, zejména ultrazvuk. Rentgeny používají především ke kontrole velmi malých trubiček o průměru řádově jednotek centimetrů.

Vydáno pod