Poslanci po další bouři opozice odložili EET, spor se vedl i o program schůze

Koalice nedokázala elektronickou evidenci tržeb (EET) prosadit ani na mimořádném zasedání, návrh zákona znovu zablokovala pravicová opozice a jen předseda TOP 09 Miroslav Kalousek mluvil u řečnického pultu tři hodiny. Opozice chce navíc podat stížnost k Ústavnímu nebo Nejvyššímu správnímu soudu – vadí jí, že se k programu dnešní schůze nemohli vyjádřit všichni s přednostním právem. O EET se má znovu jednat 18. prosince.

Hlavní spor mimořádné schůze se víc než EET týkal procedurálních pravidel – a schvalování programu schůze, které bylo avizované na jedenáctou hodinu. Návrh na pevný čas hlasování o programu schůze předložil předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek s odvoláním na dřívější usnesení dolní komory, kterým podrobněji upravuje svůj chod.

Podle místopředsedy frakce ODS Marka Bendy se toto usnesení týká jiné věci. „Buďte na to opatrní, sejdeme se u Ústavního soudu," varoval. Sněmovna ale zamítla Bendovu námitku proti tomuto postupu a Faltýnkův návrh odhlasovala.

Jste povinna nechat mne domluvit

Když nadešel čas hlasování, mluvil k poslancům od řečniště předseda ODS Petr Fiala. Dostal se do sporu s předsedající Jaroslavou Jermanovou (ANO), která mu oznámila, že je nucena jeho příspěvek přerušit.

„Musím konstatovat, že s vaším rozhodnutím naprosto nesouhlasím,“ uvedl předseda ODS. „Jste povinna nechat mě domluvit,“ pokračoval, když mu to Jermanová nechtěla umožnit. Prosadila svou a sněmovna program – jednání o EET – odhlasovala. Při hlasování o programu schůze bouchali pravicoví poslanci do lavic, většina z nich byla z hlasovacího zařízení odhlášena.

Toto neuvěřitelné pošlapání práv opozice nemá v polistopadovém vývoji českého parlamentarismu obdoby.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Předseda ODS Petr Fiala následně řekl, že to, co koalice schválila, je v naprostém rozporu s jednacím řádem. Také šéf TOP 09 Miroslav Kalousek si postěžoval na to, že byla podle něj zkrácena jeho práva, když chtěl sněmovnu přesvědčit o tom, aby program schůze neschválila.

Domníváme se, že k porušení jednacího řádu nedošlo. Sněmovna hlasovala demokraticky, většinový názor zvítězil, byl přijat program schůze.
Jaroslav Faltýnek

Postup koaličních poslanců označila ODS za neslýchané porušení principů parlamentní demokracie. Nyní její poslanci zvažují podání stížnosti k Ústavnímu nebo Nejvyššímu správnímu soudu kvůli porušení jednacího řádu sněmovny. „Předsedající schůze mi odňala uprostřed mého vystoupení slovo. Neměl jsem možnost přednést své argumenty proti pořadu mimořádné schůze, stejně jako to neměli další kolegové, kteří mají přednostní právo," uvedl Fiala.

Babiš: Je to pohrdání parlamentem

Za stávajících pravidel tento tunel na poplatníky ve prospěch několika oligarchů prostě nepovolíme.
Miroslav Kalousek

I po schválení programu schůze pokračovala pravice v předem ohlášených obstrukcích. Šéf TOP 09 Kalousek se během tříhodinové řeči dostal i k projevům z loňského prosince, kdy sněmovna mimořádně jednala o výbuších muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) si donesl do sněmovny dětskou pokladnu. Na sociálních sítích oslovil děti, aby si ji přály pod stromeček, kdyby rodiče neměli peníze, prý jim ji koupí sám. „Na rozdíl od Laudáta a Kalouska každé české dítě pochopí, že když dostane v obchodě účtenku, přispěl obchodník na plat jeho učitelů a lékaře,“ napsal ministr.

Opoziční obstrukce kritizoval: „Považuji to za aroganci a pohrdání parlamentem. Brání se nám prosazovat zákony, které jsme slíbili voličům. I pravice, která obstruuje, ví dobře, že projekt je dobrý. Jen jsou naštvaní, že to v minulosti neudělali sami.“ Obdobně kritický byl i místopředseda lidovců Marian Jurečka: „To, co předvádí, mi nepřijde důstojné silné opozici.“

Zeman: Na Ústavní soud se může obrátit i vláda

Po pěti hodinách byla mimořádná schůze o elektronické evidenci tržeb přerušena. Pokračovat bude příští pátek v devět hodin. Pokud začnou vystupovat i řadoví poslanci, plánuje koalice omezit délku rozpravy.

Podle prezidenta Miloše Zemana by řešením byla změna jednacího řádu. I tu ale mohly zablokovat obstrukce. „Je zde možný podnět k Ústavnímu soudu, podle kterého tato obstruční taktika pana Kalouska a TOP 09, o níž se říká, že má trvat až do voleb, by měla být prohlášena za protiústavní,“ prohlásil.