Majitelé heren žalují ministerstvo – kvůli odebíraným povolením

Majitelé hracích automatů se hromadně obracejí na soudy a žalují ministerstvo financí. To jim v místech, kde radnice vyhláškou herny zakazují, postupně odebírá povolení k provozu. Proti zrušení povolení aktuálně leží u soudu už několik stovek žalob a další budou zřejmě přibývat.

I když provozovatelé zatím soudy prohrávají, chtějí v žalobách pokračovat. Ministerstvo financí se ale návalu soudních stížností neobává. „Chodí k nám stovky žalob, ministerstvo financí je na to připraveno,“ říká náměstek ministra Ondřej Závodský.

Jen v Praze má od Nového roku zaniknout 200 heren a v plánu je rušení zhruba 4000 automatů. Většina provozovatelů podle všeho taktéž podá žaloby. „To, že dochází k odebírání povolení, je akt, který se neslučuje s právem,“ řekl výkonný ředitel SYNOT TIP Petr Mikoška.

Ministerstvo ale reaguje tím, že postupuje podle zákona a snaží se maximálně vyjít vstříc obcím. Právě těm by do rozpočtu nové peníze měla přinést i novela loterijního zákona, a to celkem dvě miliardy. Během středy to schválil Senát – spolu se zvýšením zdanění. Daňové sazby mají od ledna vzrůst na 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Denní poplatek za hrací automat se zvýší o 25 na 80 korun, což by mělo vést k omezení těchto přístrojů.

Protiútok podnikatelů v hazardu (zdroj: ČT24)

Novela loterijního zákona má zvýšit o tři procentní body odvod z loterií, kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií a jiných podobných her. Navýšení o osm procentních bodů čeká hrací automaty a další technická zařízení.

Sněmovna ve vládní předloze změnila rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce. Obcím podle přijaté verze připadne z odvodů 63 procent a státu 37 procent. Vláda navrhovala poměr 60 ku 40 místo nynějších 80 procent pro obce a 20 procent pro stát. ODS prosazovala zachování současného poměru. Podle předsedy senátorů ČSSD Petra Víchy ale obce i na novém poměru vydělají díky zvýšení poplatku za automat.