Sněmovna schválila rozpočet se schodkem 70 miliard

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok se 70 miliardovým deficitem. Podle očekávání se koalici podařilo prosadit některé dílčí přesuny: například na důchody půjde navíc 600 milionů korun, vysokým školám zase 200 milionů. Poslanci už v průběhu dne také schválili novelu zákona o významné tržní síle, která podle vlády pomůže proti nekalým praktikám obchodních řetězců.

Pro návrh rozpočtu hlasovalo celkem 104 poslanců. Zákon nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Mimo předem plánované přesuny poslanci prosadili nad rámec koaličních dohod jedinou změnu - jde o 12 milionů korun pro oblast životního prostředí.

Ministerstvo financí podporovalo přesuny v rámci kapitol za 2,7 miliardy korun. Šlo například o 250 milionů korun na podporu sportu, 200 milionů na podporu vysokých škol nebo 600 milionů na schválený jednorázový příspěvek důchodcům.

Rozpočet schválen. Více peněz půjde na platy i důchody (zdroj: ČT24)

Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek (TOP 09) vládě vytkl především to, že její hlavní prioritou je podle něj zvyšování počtu zaměstnanců státu - zhruba o 13,5 tisíce. Vadilo mu také to, že se zvyšují povinné sociální dávky a dotace agropotravinářskému komplexu. "Čísla nelžou. Jsou to nejrychleji rostoucí položky," zdůraznil Kalousek.

Rozpočet 2016
Zdroj: ČT24

„Navržený schodek je příliš vysoký, proto rozpočet podpořit nemůžeme," uvedl předseda poslanců ODS Stanjura. O postoji ODS Sněmovna rozhodla podle něho už v úvodním kole projednávání návrhu, v němž základní parametry rozpočtu koaliční většinou schválila.

Například k návrhům na zvýšení rozpočtu ministerstva obrany Babiš uvedl, že nereflektují realitu. Příští rok se podle něj tato položka zvyšuje o čtyři miliardy korun. „A ministerstvo má nespotřebované rezervy a výdaje, a pokud prosinec dopadne, jak očekáváme, tak bude mít obrana navíc de facto o 8,2 miliardy navíc," řekl ministr.

Opozice kromě výše deficitu kritizuje i fakt, že příjmy a výdaje stojí na dosud nepřijatých normách, třeba elektronické evidenci tržeb, navýšení daně z hazardních her nebo vyšších slevách pro rodiny s více dětmi.

Sněmovna už během středy schválila novelu zákona o významné tržní síle, která má více chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodních řetězců. Obchodní řetězce namítají, že novela může v konečném důsledku zdražit potraviny, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to již dříve odmítl. Pravice neprosadila, aby se opatření proti zneužití významné tržní síly vztahovala i na dodavatele. Novelu nyní dostane k posouzení Senát.

Také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve odmítl obavy, že by tato změna zákona mohla zdražit potraviny. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zastává názor, že kdo se na trhu chová férově, nebude mít s tímto zákonem problém.

obrázek
Zdroj: ČT24

Návrh během projednávání kritizovala pravice. Bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ho neúspěšně navrhoval zamítnout. Podle něj přináší výhodu velkým potravinářským korporacím, které tak budou mít lepší postavení než malí a střední dodavatelé. Jeho stranický kolega Ivan Adamec řekl, že novela nepřinese nic pozitivního pro kvalitu potravin, protože jde jen o souboj mezi dodavateli potravin a řetězci, a nevidí v něm velký význam pro hospodářství a spotřebitele.

Zákona se naopak zastal předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Dosavadní verze podle něj potřebovala úpravu, aby se z ní stala „zubatá příšera“, a nikoli bezzubá norma.