Nezaměstnanost v okresech: Plzeň hlásí kolem 4 procent, Karvinsko skoro 11

Nezaměstnanost v Česku tři měsíce trvale klesala, až se v říjnu zastavila na 5,9 procenta a tam zůstala i v listopadu. Přesto bylo v listopadu oproti předchozímu měsíci lidí bez práce víc, a to  o 932. Nezaměstnaných tak bylo přes 431 tisíc, uvedl Úřad práce ČR. Čísla podle úřadu ovlivnil zejména konec sezonních prací.

Meziročně nezaměstnanost klesla, loni v listopadu činila 7,1 procenta.

Úředníci upozorňují na to, že v listopadu končily sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, těžbě i turismu, což je pro toto roční období charakteristické. K tomu je potřeba ještě přičíst fakt, že s příchodem zimy klesá zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce.

„Přesto jsme ale zaznamenali méně uchazečů, kteří se hlásili do evidence, než ve stejném období v předchozích letech,“ sdělila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková a dodala, že ekonomika je podle ní v dobré kondici.

V nadcházejících měsících nezaměstnanost pravděpodobně, s postupným utlumováním sezonních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou, poroste. V meziročním srovnání by ale měla zůstat na nízkých hodnotách.
Kateřina Sadílková
generální ředitelka Úřadu práce ČR

Počet volných míst ve srovnání s říjnem klesl o 2275 na 105 049. „Firmy po letním výpadku většinou už doplnily stavy, a pokud chystají v personální oblasti změny, čekají už tradičně na začátek nového roku,“ uvedla ředitelka úřadu. Proti loňsku je ale počet míst naopak vyšší, a to o 45 652. „Stále se pohybujeme na úrovni z konce roku 2008,“ oznámila Sadílková.

Nezaměstnanost poroste pomaleji

„Pravidelně se opakující růst míry nezaměstnanosti v zimních měsících bude letos poměrně utlumený, k čemuž zatím dopomáhá i poměrně teplé počasí, a míra nezaměstnanosti se nad šest procent vyhoupne až v prosinci,“ předpovídá hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. V evropském srovnání zůstává česká nezaměstnanost druhá nejnižší v rámci celé EU, dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

Za celý letošní rok by měla míra nezaměstnanosti podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera dosáhnout 6,5 procenta, což bude nejnižší hodnota od roku 2009. „Nezaměstnanost začne výrazněji klesat zase na jaře. Počátkem roku 2016 se míra nezaměstnanosti opět vrátí výrazněji nad 6 procent. I to ale bude dobrý výsledek,“ dodává ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. 

Největší sháňka byla po dělnících

Zaměstnavatelé měli v listopadu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče, strážné, slévače nebo svářeče. Už tradičně si pak podniky stěžují na nedostatek kvalifikovaných technických odborníků od učňovských oborů až po vysokoškoláky. 

Události ČT: Meziročně ubylo 86 tisíc nezaměstnaných (zdroj: ČT24)

Na to, že některé obory, a to nejen ty technické, skutečně začínají velmi těžko hledat vhodné uchazeče, upozorňuje také analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Nesoulad mezi volnými pracovními pozicemi a vhodnými uchazeči se tak prohlubuje. Tato skutečnost dává slušný předpoklad k tomu, aby se v nadcházejících čtvrtletích dále zrychlil růst mezd,“ uvedl. 

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Co se týče nových pracovních míst v příštím roce, tak studie Manpower Index trhu práce mezi 750 českými firmami ukázala, že zaměstnavatelé v prvních třech měsících nového roku neplánují zvyšovat počty svých zaměstnanců. Přijímat chce totiž sedm procent firem, propouštět ale také sedm procent. 

Zatímco velké firmy chtějí nabírat lidi, ty nejmenší se jich budou spíše zbavovat. Celkem 85 procent firem ale nepředpokládá změny v počtu zaměstnanců.

  • Na jedno volné pracovní místo připadá nyní v Česku v průměru 4,1 uchazeče. Nejvyšší nápor je na Ústecku, kde je na jedno místo 18,1 lidí, a naopak nejnižší v Praze-východ s 1,5 uchazeče na místo.

Z jednotlivých krajů si nadále drží nejnižší podíl nezaměstnaných Praha se 4,2 procenta. Těsně za hlavním městem v listopadu skončil Plzeňský kraj se 4,3 procenta. Naopak nejvyšší zůstává nezaměstnanost i přes meziměsíční pokles v Ústeckém kraji, kde činí 8,8 procenta.

Z okresů zaznamenal úřad nejnižší nezaměstnanost v Praze-východ se 2,5 procenta a nejvyšší na Mostecku s 11,2 procenta. Nezaměstnanost meziměsíčně klesla u 31 okresů a stoupla u 46.