Egypt požádal Světovou banku o půjčení miliardy dolarů

Káhira - Světová banka dnes obdržela žádost Egypta o půjčku jedné miliardy dolarů (19,2 miliardy korun) na podporu rozvoje země. Banka podle oficiálních sdělení nyní začne požadavek projednávat se zástupci egyptské vlády. Káhira přitom ještě vloni v červnu tvrdila, že se bez peněz Světové banky i Mezinárodního měnového fondu obejde.

Egypt minulý měsíc prohlásil, že hodlá požádat o 500 milionů dolarů od Světové banky a o stejnou částku Africkou rozvojovou banku. Prezident Světové banky Robert Zoellick minulý rok oznámil, že je banka připravena zapůjčit Egyptu až 4,5 miliardy dolarů na dva roky.

S měnovým fondem již Egypt v půlce ledna zahájil jednání o půjčce 3,2 miliardy dolarů (61 miliard korun), které by měl využít k překlenutí daňových výpadků a konsolidaci po loňských nepokojích. Země se ale podle AFP nechtěla podřizovat přísným podmínkám obou mezinárodních institucí a půjčkám se nakonec vyhnula.

Po lednové návštěvě představitelů měnového fondu v Egyptě instituce konstatovala, že se vláda snaží dosáhnout politické shody a prosadit žádost o externí pomoc.

Po svržení dlouholetého režimu prezidenta Husního Mubaraka v únoru 2011 pokračovaly protesty v ulicích, a výrazně tak poškodily cestovní ruch, který tvoří velkou část příjmů státního rozpočtu, a další sektory ekonomiky.

Podle odhadů analytiků Egypt k odvrácení rozvinuté finanční krize potřebuje až 15 miliard dolarů. Bez finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu země zřejmě nebude moci využít ani finanční pomoc pro země na Blízkém východě a v Severní Africe, na které se dohodli dárci loni ve Francii.