Hašek i vinaři protestují proti zavedení daně z vína

Brno – Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) ostře vystoupil proti nápadu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zavést spotřební daň z vína. Podle Haška by to výrazně poškodilo jihomoravské vinaře a vinohradníky a vedlo by k dovozu levnějších vín z příhraničí. Pokud prý ministerstvo financí připraví paragrafované znění zákona, tak kraj ve spolupráci s vinaři rozjede petiční kampaň. Kalouskův nápad už dříve odmítlo ministerstvo zemědělství, podle kterého by zavedení daně přineslo do rozpočtu pouze marginální částku, uškodilo by ale českým vinařům. Na rozdíl od piva či lihovin se z vína v Česku v současnosti spotřební daň nevybírá.

Hašek na brífinku uvedl, že by se nápad jen na jihu Moravy týkal skoro 19 tisíc vinohradníků, tisícovky vinařů a dalších tisíců lidí, kteří pracují ve službách navázaných na víno. „Víno do slova a do písmene živí řadu lidí na jižní Moravě a nápad zavést spotřební daň z vína by jim uštědřil tvrdou ránu,“ upozornil hejtman. 

Zavedení daně by prý navíc mohlo zvýšit nezaměstnanost např. na Břeclavsku nebo Znojemsku, které už se s ní teď potýkají. Rada Jihomoravského kraje proto dnes přijala usnesení, ve které nápad na zavedení daně odmítá a podporuje stanoviska zájmových a profesních organizací, které proti zavedení daně protestují. 

Daň má podle Kalouska narovnat podmínky

Ministr financí chce spotřební daň z vína zavést od roku 2013 v rámci vyrovnání dlouhodobých nerovností v daňovém systému. Daň by prý měla být 10 korun za litr, o konečné výši je ale připraven diskutovat. 

Brífink k zavedení spotřební daně na víno (zdroj: ČT24)

Podle ředitele Vinných sklepů Valtice Marka Šťastného však nelze výrobu vína srovnávat s ostatními lihovinami. „Vinaři jsou velmi svázaní s pěstitelstvím, s vinicemi. Nejprve musí koupit pozemek, vysadit vinici, obdělávat ji a až za deset až 15 let se jim investice vrátí,“ uvedl Šťastný. Dodal, že spotřební daň z vína může způsobit i likvidaci vinic, do kterých se v posledních letech investovaly nemalé částky. 

Spotřeba alkoholu v ČR klesá, a to především v segmentu lihovin a piva. Způsobují to hlavně levná vína dovážená z Itálie a Španělska; importy tvoří většinu spotřeby. Tuzemské likérky se proto snaží prosadit, aby Česko, stejně jako jiné dovozové země, spotřební daň na víno zavedlo.