Vláda schválila materiál, který má umožnit vyplatit dotace solárům

Vláda schválila usnesení o podpoře obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před začátkem roku 2013. Přijetím obdobného usnesení podmínila vyplacení podpory zdrojům spuštěným mezi lety 2006 a 2012 předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková.

Materiál na jednání kabinetu předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu na základě schůzky mezi ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD), předsedkyní ERÚ Alenou Vitáskovou a prezidentem Milošem Zemanem. „Součástí uvedeného materiálu je také schválené usnesení vlády, které by mělo umožnit Energetickému regulačnímu úřadu vypsat podporu pro obnovitelné zdroje uvedené do provozu před 1. lednem 2013,“ uvedlo ministerstvo.

Koncem listopadu předsedkyně ERÚ vypsání podpory obnovitelným zdrojům připustila. Podmínila to ale tím, že vláda „přijme usnesení a legislativně pokryje naše rozhodnutí“. Co přesně by ale mělo usnesení kabinetu obsahovat, Vitásková tehdy neupřesnila. Uvedla pouze, že ERÚ nebude případně stávající listopadové cenové rozhodnutí měnit. „Vydáme pouze další cenové rozhodnutí na ty zdroje, na které jsme je nevydali. Vydáme je druhý den (po přijetí usnesení),“ uvedla minulý týden.

Podpora na obnovitelné zdroje se zadrhla u ERÚ

O tom, že většině obnovitelných zdrojů v Česku nebude pro příští rok vyplacena podpora, rozhodl ERÚ letos 19. listopadu. Má přitom jít až o 42 miliard korun. Peníze by neměly dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a od začátku roku 2016. Regulační úřad tvrdil, že tyto zdroje nemají takzvanou notifikaci od Evropské unie a vypsáním podpory by úřad porušil zákon.

Mládek se v pátek na jednání v Bruselu dohodl s eurokomisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou na tom, že Evropská komise by měla do několika měsíců, zřejmě mezi únorem a dubnem, definitivně potvrdit českou podobu podpory obnovitelných zdrojů energie. Mládek zároveň řekl, že doufá, že ERÚ podpory vypíše od počátku příštího roku. Podle ministerstva komise neshledává důvody, proč by podpora obnovitelných zdrojů neměla být slučitelná s pravidly fungování vnitřního trhu EU. Ministr v Bruselu připomněl, že to je právě Evropská komise, pro kterou je podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu vysokou prioritou.

Vydáno pod