Méně výhodné stavební spoření už tolik nelákalo

Praha – Stavební spořitelny poskytly v loňském roce úvěry za 48 miliard korun, tedy meziročně o 17,5 procenta méně. Čísla dnes zveřejnily jednotlivé spořitelny. Současně loni klesl i zájem o nové smlouvy o stavebním spoření. Letošní rok by měl být podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen mírně lepší.

Během loňského roku uzavřely tuzemské stavební spořitelny zhruba 685 tisíc smluv včetně navýšení cílové částky, předloni přitom šlo o více než 906 tisíc. Počty nových smluv klesly všem pěti tuzemským spořitelnám.

Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen

„Z údajů je vidět, že se vládě podařilo stavební spoření omezit. Je však otázkou, zda vyvolaný pokles úvěrů a následně ekonomických aktivit zejména drobných řemeslníků ve stavebnictví nepřinese spíš více problémů.“

Výpadek daňových příjmů loni dosáhl kvůli úbytku úvěrů zhruba šesti miliard korun. Podle odhadů asociace by měl být ale letošní rok mírně lepší, a to z pohledu úvěrů i nových smluv. „K těmto očekáváním nás vede očekávaný pokles cen nemovitostí a u stavebních spořitelen stabilní podmínky pro poskytování úvěrů,“ prohlásil tajemník asociace Jiří Šedivý.¨

Zvedne se letos stavební spoření?

Podobně smýšlí i místopředseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny Manfred Koller: „Předpokládám, že letošek bude lepší než minulý rok. Lidé si postupně na snížení státní podpory zvykli. A i se sníženou podporou je stavební spoření atraktivní, když jeho roční výnos činí zhruba pět procent.“

Podle Vladimíra Staňury, předsedy představenstva Českomoravské stavební spořitelny, stojí za poklesem objemu úvěrů i zájmu spíše než snížení státní podpory neustálé debaty, které kolem stavebního spoření probíhají.

Omezení stavebního spoření na počátku loňského listopadu prosadila sněmovna, když přehlasovala Senát. Navzdory odporu opozice stvrdila snížení státní podpory u spoření na nejvýše dva tisíce korun ročně. Zdaňují se i úroky z vkladu. Ministerstvo financí chystá i další změny, například omezení využití státní podpory pouze na bydlení. „Ministerstvo financí nevidí důvod, proč příliš zvýhodňovat jeden produkt oproti jiným,“ uvedl náměstek ministra financí Radek Urban.

Podle Kollera je další možností rozvoje stavebního spoření využít produkt na zajištění na stáří nebo na úhradu školného. Počítají s tím i plány vlády. „Ve stavebních spořitelnách je dvakrát více peněz než v penzijních fondech. Penzijní fondy se navíc potýkají s nízkou výnosností a nejsou tak bezpečně orientované,“ dodal.

Rekonstrukce
Zdroj: Vladimír Šimíček/ISIFA/SME

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.