Nafta pro výrobce masa, mléka nebo vajec bude možná levnější

Nafta pro výrobce masa, mléka nebo vajec bude možná levnější (zdroj: ČT24)

Zelená nafta pro farmáře možná bude více zvýhodněná než dosud. Ministerstvo navrhuje, aby z ní stát vracel čtyřicet procent nejen pěstitelům, ale také chovatelům. Zemědělci by tak získali skoro čtyři sta milionů. Opozice je proti. Vláda ale ve středu přerušila jednání o tématu.

Josef Kubiš šéfuje zemědělské firmě, která má tisíc sto padesát krav. Ty denně vyprodukují 35 tisíc litrů mléka. Podnik ale kvůli nízkým výkupním cenám každý litr mléka dotuje. Prodělečný je i samotný chov skotu a prasat. „Dnešní situace v živočišné výrobě je špatná všude, myslím si, že nejhorší v současné době je cena u prasat, kde je veliký přetlak na trhu a cena propadla,“ konstatuje ředitel Agro Jesenice Josef Kubiš.

Ministerstvo zemědělství chce proto výrobce masa, mléka nebo vajec podpořit levnější naftou. Hodlá totiž rozšířit takzvanou zelenou naftu i na živočišnou výrobu. Třeba na převoz zvířat i krmiva. „Krmení se musí nabrat, musí se zamíchat, musí se zavézt kravám do kravína,“ dodává Kubiš.

V současnosti mohou zvýhodněnou zelenou naftu čerpat zemědělci, kteří ji využívají pro rostlinnou výrobu. Stát jim vrací z každého litru 40 procent spotřební daně. Tedy něco přes čtyři koruny. A stejné podmínky by měli podle návrhu ministerstva mít zemědělci i pro živočišnou výrobu. Oproti dnešku by jim mělo zůstat navíc skoro 400 milionů. Dohromady by tak daňová podpora zelené nafty vzrostla na téměř 1,7 miliardy korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

„My jsme se rozhodli podpořit živočišnou výrobu, která je v posledním roce, roce a půl v poměrně složitých problémech,“ zdůvodňuje první místopředseda strany KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Většinu nafty zemědělci projezdí na polích nebo v rámci svých areálů zemědělských podniků, jako je to v případě živočišné výroby. Tudíž ta částka daně, která jde ze spotřební daně do Státního fondu dopravní infrastruktury na údržbu pozemních komunikací, ta vratka odpovídá tomu, že zemědělci se nepodílejí tolik na opotřebení komunikací a nákladech na údržbu jako jiné subjekty, třeba autodopravci nebo běžní motoristé.
Marian Jurečka
1. místopředseda strany KDU-ČSL a ministr zemědělství

Jurečkův plán má podporu celé koalice. „Určitě zemědělcům chceme pomoct, chceme je podpořit, i v rámci toho, jaké jsou konkurenční podmínky v okolních zemích,“ říká první místopředseda strany ČSSD Milan Chovanec.

Podle opozice na rozšíření zelené nafty vydělá především Agrofert

Naopak pravicová opozice s návrhem nesouhlasí. Kromě možnosti daňových úniků se jí nelíbí, že na rozšíření zelené nafty vydělá ročně miliony korun skupina Agrofert, kterou vlastní ministr financí Andrej Babiš. Jeho firma ovládá šedesátku zemědělských podniků. „Je žertovné, že vláda, která neustále mluví o daňových únicích, jim otevírá dveře, je-li to ve prospěch Agrofertu,“ uvedl předseda strany TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Současný ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se k návrhu nechce vyjadřovat. „Jak je známo, mám střet zájmů, takže to je otázka na pana ministra zemědělství,“ uvedl s tím, že hlasování na vládě se určitě zdrží.

Sobotkova vláda měla o rozšíření zelené nafty jednat 2. prosince, ale bod přerušila. Zatím se počítá s tím, že by zákon mohl platit od prvního července příštího roku.

Vydáno pod