Slovensko po měsíci platnosti zrušilo daň na ovocné víno

Bratislava - Zatímco se čeští vinaři obávají plánů ministra financí Miroslava Kalouska, který chce od příštího roku na jejich výrobky zavést spotřební daň, jejich slovenští kolegové mohou slavit. Tamní parlament dnes rozhodl o zrušení zdanění ovocných vín a medoviny. Zákon přtiom platil pouhý měsíc, od začátku roku 2012. Poslanci ustoupili tlaku výrobců vína, kteří tvrdili, že nová daň celé odvětví zruinuje. Informoval o tom server sme.sk.

Kvůli spotřební dani cena ovocného vína vzrostla více než trojnásobně. Producenti proto prohlašovali, že nový zákon je pro ně fakticky likvidační. „Ovocné víno se okamžikem zavedení této spotřební daně stává neprodejným výrobkem. Žádnému výrobci se nemůže produkce vyplatit, takže musíme zavřít naše provozovny,“ prohlásil koncem ledna na tiskové konferenci ředitel společnosti Vinařské závody Krupina Štefan Trnka, s tím, že firma už začala propouštět.

Poslanci slovenského parlamentu, Národní rady SR, zdanění zrušili nepřímou novelou zákona o rozpočtových pravidlech veřejné správy, kterou navrhl poslanec vládní SDKÚ Ján Golian. Spotřební daň na ovocné víno a medovinu platila na Slovensku od letošního ledna.

Vinaři politiky přesvědčovali, že zdanění ovocného vína nepřinese do státní kasy ani cent navíc. Výšší cena by podle nich negativně dopadla na celý výrobní řetězec - od pěstitelů ovoce, přes producenty vína až po maloobchodníky. Uvažovali proto, že by se kvůli nové dani obrátili na orgány EU.