Zeman podpořil Ťoka v jeho krocích proti prohrané arbitráži Českých drah

Ministerstvo dopravy napadlo výsledek arbitráže, podle které mají České dráhy zaplatit Škodě Transportation 1,2 miliardy korun. Prezident Miloš Zeman podpořil ministra dopravy Dana Ťoka v jeho postoji. Ťok během sobotní schůzky zároveň prezidenta informoval například o vypsání zakázky na zpracování studie proveditelnosti projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe, za který se Zeman staví.

„U soudu žalujeme neplatnost arbitráže a finalizujeme trestní oznámení, protože máme pocit, že u rozhodčího nálezu mohl být porušený zákon. Dalším krokem bude stížnost na Evropskou komisi, protože placením částky za inflaci, která nebyla ve smlouvě sjednána, a přesto ji rozhodčí soud uznal, tak může dojít k nedovolené podpoře ve veřejné soutěži,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

České dráhy si u Škody Transportation objednaly dvacet lokomotiv řady 380. Lokomotivy měl železniční dopravce převzít v roce 2009, ale nestalo se. Zpoždění Škoda Transportation obhajuje změnou předpisů v průběhu vývoje lokomotiv, kvůli které bylo nutné rozpracované stroje kompletně předělat. Škoda se na arbitrážní soud obrátila s požadavkem doplatku kupní ceny, kterou jim dopravce nezaplatil, dráhy se naopak dožadovaly zhruba miliardy korun pokuty za pozdní dodávku strojů. Soud nakonec rozhodl ve prospěch výrobce. Dráhy tak už Škodě v rámci arbitráže zaplatily 468 milionů korun.

Na programu dopravní kanál i mýto

Zeman je velkým podporovatelem projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe a ministr ho během sobotního setkání informoval, že úřad vypsal zakázku na zpracování studie proveditelnosti stavby, a slíbil, že příští rok bude jednat s Evropskou komisí, zda je šance tento projekt vrátit do seznamu prioritních staveb Transevropské dopravní sítě.

V oblasti mýta pak Zeman podpořil názor ministra využít v přechodné fázi do vypsání technologicky neutrálního tendru stávající vybudovaný systém kvůli úspoře peněz, jak počítá vládou schválený harmonogram. Ministr také Zemanovi sdělil, že v oblasti čerpání evropských dotací nebude objem nedočerpaných peněz tak velký, jak se předpokládalo.