Brusel vyšetřuje Samsung kvůli poskytování patentů

Brusel - Evropská komise zahájila vyšetřování jihokorejské společnosti Samsung Electronics. Šetření má za úkol zjistit, zda firma protiprávně nebrání konkurenci při využívání důležitých patentů pro mobilní přístroje, a nenarušuje tak hospodářskou soutěž na evropském trhu mobilních přístrojů. Samsung přitom stále ve sporu s konkurenční americkou firmou Apple kvůli tabletům a chytrým telefonům.

Komise podezřívá Samsung z toho, že neposkytuje dalším společnostem řádné napojení na své patenty na standardizované technologie pro mobilní přístroje, přestože se k tomu zavázal v roce 1998. Samsung podle komise loni zahájil několik právních sporů vůči jiným výrobcům mobilních přístrojů v několika státech Evropské unie, kde je obvinil z porušování patentových práv.

Samsung slíbil v roce 1998, kdy byl v Evropě spuštěn provoz mobilní technologie třetí generace umožňující rychlé prohlížení internetu, že poskytne licence na své patenty nezbytné pro zavedení nového mobilního standardu všem za spravedlivých, odpovídajících a nediskriminačních podmínek.

Něměcký soud potvrdil zákaz prodeje tabletů od Samsungu

Vrchní zemský soud v Düsseldorfu dnes rozhodl, že Samsung Electronics nesmí prodávat v Německu své starší tablety Galaxy 10.1. Potvrdil tak předchozí rozhodnutí soudu nižší instance. O zákaz prodeje usiluje americká firma Apple, která tvrdí, že tablet Samsungu je kopií jejího tabletu iPad. 

iPad2 a Samsung Galaxy Tab 10.1
Zdroj: ISIFA/EPA/ROBERT VOS

Právní bitvu mezi oběma společnostmi odstartoval Apple loni v dubnu ve Spojených státech, když obvinil Samsung, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy „otrocky“ kopírují jeho produkty iPhone a iPad. Spor se od té doby rozšířil do dalších zemí, včetně Austrálie, Japonska, Koreje a některých evropských zemí.

Soud rozhodl o zákazu prodeje Galaxy v Německu v září. Dal tak za pravdu Applu, že Galaxy 10.1 je velmi podobný iPadu. Od té doby však několik soudů v dalších zemích, včetně Nizozemska, USA a Austrálie, rozhodlo, že Samsung může své tablety prodávat. 

Kromě Applu jsou hlavními konkurenty firmy Samsung na trhu také finská Nokia a kanadská Research in Motion, výrobce chytrého telefonu Blackberry, a další výrobci telefonů s operačním systémem Android od Googlu. Samsung je ve sporu zvláště s americkým Applem. Ten Samsung obvinil z kopírování svého tabletu iPad a podal na něj několik žalob, kterými chce zabránit prodeji tabletu Galaxy v některých zemích. Samsung na to reagoval žalobami kvůli porušování patentových práv.