Lidí bez práce je v Japonsku nejméně za dvacet let

Země známá značným pracovním nasazením dělá čest své pověsti i čísly. Nezaměstnanost v Japonsku klesla na 3,1 procenta, což je nejmenší hodnota za dvacet let. Pozitivní trend ale tamní vládě kazí stagnující výše platů – premiér Šinzó Abe už slíbil podnikům výměnou za zvyšování mezd menší daňovou zátěž.

Vláda rovněž plánuje zvyšování minimální mzdy, která v současnosti činí 798 jenů (166 Kč) na hodinu. Tento plán počítá s růstem o tři procenta ročně, díky kterému by se minimální mzda měla do roku 2020 vyšplhat na 1000 jenů.

„Nabídka pracovních míst roste, průměrný výdělek zaměstnanců se však příliš nezvyšuje. Proto nerostou příjmy domácností a spotřeba zůstává slabá," uvedl ekonom Taro Saito z výzkumného institutu NLI.

Experti nicméně upozorňují, že většina lidí pobírajících minimální mzdu pracuje pro malé a střední podniky, které si její zvýšení nemohou dovolit.

Mluvčí japonské vlády dnes oznámil, že premiér nařídil ministrům připravit nový balík výdajů na podporu ekonomiky, který by měl zahrnovat například jednorázové peněžní dávky pro chudé důchodce. O rozsahu tohoto balíku zatím nebylo rozhodnuto, podle místních médií by však výdaje mohly překročit tři biliony jenů (zhruba 625 miliard Kč).