Rozpočtový pakt přínosem pro ČR? Rozcházejí se politici i ekonomové

Praha – Postoj ke smlouvě o fiskální unii, který zaujal premiér Petr Nečas (ODS) na pondělním summitu EU, poškozuje Českou republiku, prohlásil dnes ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. V rozporu se zájmy Česka je Nečasův přístup také podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky. Na Nečasovu stranu se naopak postavil předseda VV Radek John. K obezřetnosti ohledně smlouvy nabádají i někteří ekonomové. Ke vznikající smlouvě se ze zemí EU nepřipojily jen Velká Británie a Česká republika. Podle Nečase k tomu vedly především ústavní důvody – mimo jiné odmítavý postoj prezidenta Václava Klause ke smlouvě.

„Výroky pana Schwarzenberga považuji za mimořádně nepovedené, mimořádně nepromyšlené, mimořádně neprofesionální, a kdyby se nejednalo o muže zralého věku, označil bych je za projev mladické nerozvážnosti. Chci říct, že pro to mám jisté pochopení. Podobně hloupě se občas vyjádří každý z nás a z tohoto ohledu bych byl tolerantní. Pokud by se ale podobné výroky měly stát standardem ministra zahraničí, tak musím říci, že tady skutečně roste velký problém,“ komentoval situaci Petr Nečas.

Schwarzenberg s Nečasovou argumentací zásadně nesouhlasí. „Bral se ohled na národněsocialistické křídlo v ODS, tím se poškodily státní zájmy,“ míní ministr. Je podle něj ale také možné, že premiér Nečas „to dělá jen napínavé, aby se prokázal jako veliký borec“ a ČR se nakonec ke smlouvě o rozpočtové kázni zemí eurozóny v březnu připojí. Ministr dnes odlétá na čtyřdenní zahraniční cestu, vzniklou situaci chce řešit až po svém návratu.

Karel Schwarzenberg

„Snad ještě osvítí pana premiéra a ostatní tam duch svatý a prozřou.“

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24

Nečas v pondělí večer po summitu nevyloučil, že by se ČR k paktu mohla nakonec ještě přidat. Problémy český premiér vidí mimo jiné s ratifikací smlouvy v ČR, ale také s účastí nečlenů eurozóny na summitech unijních států platících eurem. Jeho názor sdílí i John. „K dohodě lze přistoupit i později, a pokud nebudou mít všichni stejná práva, tak nemá cenu, aby Česká republika do takovéto dohody vstupovala,“ zdůraznil John.

Petr Nečas:

„Chci zdůraznit, že jsem včera na jednání evropské rady postupoval přesně v souladu s mandátem, který mi dala vláda, a s rámcovou pozicí z 18. ledna, kterou schválila vláda všemi svými přítomnými členy včetně ministrů za TOP 09.“

„Takto v tom pokračovat, to nás opravdu pouze poškozuje,“ komentoval postoj české delegace na summitu ministr zahraničí. Důvody, proč smlouvu odmítá Velká Británie, jsou podle něj jasné a srozumitelné. „To je každému jasné. Zatímco tedy náš postoj je všem naprosto nejasný,“ podotkl. „Je to jen z vnitropolitických důvodů - to je to nejhorší,“ soudí o českém „ne“ dále Schwarzenberg. O situaci se chce po návratu z Izraele poradit uvnitř své strany. Ministr zahraničí nedávno v médiích prohlásil, že by neseděl ve vládě, která zemi povede mimo hlavní proud EU.

Zatímco Nečasova ODS a také Věci veřejné (VV) žádají, aby se o smlouvě konalo referendum či ji schvalovala v Parlamentu ústavní většina, Schwarzenbergově TOP 09 by stačila prostá parlamentní většina.

Sobotka: Premiér se zachoval zbaběle

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka zdůraznil, že Nečasův postoj je špatným strategickým rozhodnutím, které je v rozporu s českým národním zájmem. „Premiér se zachoval zbaběle a vzhledem k našim partnerům zcela nesrozumitelně,“ míní Sobotka. Česko se nyní dostává do izolace na okraji evropské integrace a zhoršila se jeho vyjednávací pozice v rámci EU. „Přestane být zemí, se kterou se počítá,“ dodal Sobotka.

Nečase naopak podpořila další opoziční strana – KSČM. Její předseda Vojtěch Filip řekl, že komunisté s postojem premiéra souhlasí a jsou zásadně proti vstupu Česka do fiskální unie. Domnívají se, že kdyby se ČR k paktu připojila, diktovali by českému Parlamentu využití prostředků z českého státního rozpočtu úředníci v Bruselu.

Názory ekonomů na rozpočtový pakt se různí

Stejně jako politici ani odborníci nejsou ve svých názorech na nová pravidla EU jednotní. Člen NERVu Tomáš Sedláček České televizi řekl, že pravidla nejsou v rozporu se zájmy České republiky, NERV něco podobného navrhuje už dva roky. „To není nic, co by šlo proti našim zájmům, naopak my budeme mnohem silnější, pokud budeme ty věci dělat dohromady,“ prohlásil Sedláček.

Naopak podle hlavního ekonoma ING Vojtěcha Bendy není zatím důvod, proč by mělo Česko s připojováním k fiskálnímu paktu spěchat. „Nevidím nějakou velkou ztrátu z toho, že se ČR k těmto pravidlům zatím nepřipojí, protože ta pravidla jsou minimální pravidla, která by měl dodržovat každý stát, pokud chce získat důvěru finančních trhů a ukázat, že je dobrým hospodářem,“ zdůraznil. Benda krom toho nabádá k obezřetnosti, pokud se ČR nakonec rozhodne na pakt kývnout, měla by tak učinit až ve chvíli, kdy bude na stole jeho konečná podoba.

Vojtěch Benda, hlavní ekonom ING

„Pořád mluvíme o velmi hrubém nástinu (paktu). Může se stát, že se na to nabalí věci, které by pro stát nemusely být příjemné.“

Návrh rozpočtového paktu počítá s tím, že by státy do svého právního řádu, nejlépe přímo do ústavy, měly zakotvit pravidlo, že by jejich strukturální rozpočet měl být v podstatě vyrovnaný nebo v přebytku. Povolený bude u strukturálního rozpočtu deficit do výše 0,5 HDP dané země. Na to, zda země „zlaté“ pravidlo ukotvily v domácím právu či ne, bude dohlížet Soudní dvůr EU. Provinilé zemi by mohl udělit pokutu do výše 0,1 procenta HDP.

Vydáno pod