Dotace z EU ubývají a Češi hrají golf

Praha – Ve středu vláda kývla na to, že půjčí Mezinárodnímu měnovému fondu osmatřicet miliard korun. Chce tak pomoci v léčbě „nemocných“ evropských zemí. Jak tvrdí někteří politici, samo Česko už z fondů Evropské unie vysálo okolo 175 miliard, a tak by teď bylo nemorální se do půjčování nezapojit. Problémem ale je, že peníze, které naše země z fondů získá, většinou záhadně mizí. Kam? Na zelené pláně. Právě financování nejrůznějších golfových hřišť, klubů a resortů se v české hitparádě plýtvání evropských peněz umisťuje v posledních letech hodně vysoko.

Mezi churavé země patří třeba Řecko, Španělsko nebo Portugalsko. Zatímco ty peníze postrádají, Česko je investuje do sportu. A to ne ledajakého, ale pěkně drahého. Jenom sada golfových holí stojí patnáct tisíc, stylové oblečení pak deset tisíc korun.

Petr Nečas:

Stádo jménem Evropská unie se rozděluje na dvě skupiny. Na tu, ve které jsou zdravé kusy, a na tu, ve které jsou nemocné kusy. Definičním znakem zdravého kusu je zpravidla to, že se účastní té půjčky, že na to zkrátka nějakým způsobem má a podílí se na tom.

Třeba Golf klub Hluboká nad Vltavou je jedním z těch, které se v dotacích od Evropské unie velmi dobře vyznají. Slíbil, že za pět milionů korun odvede mládež ohroženou drogovou závislostí od injekčních stříkaček na golfový green. A provolával heslo: „Golfem proti drogám“. „Smyslem tohoto projektu bylo přiblížit dětem, mládeži, ale vůbec veřejnosti jinou alternativu trávení volného času. Tudíž rozšířit tu golfovou aktivitu do širšího záběru lidí a vyvrátit klišé, že je golf pouze pro bohaté,“ objasnila akci ředitelka Regionálního operačního programu Jihozápad Klára Böhmová.

„Peníze se čerpají na jakoukoli blbost,“ komentuje problém Ondračka z TI

Golf klub Velké Losiny má zase políčeno na celých 60 milionů od EU. Firma vznikla jen dva dny před uzávěrkou, do které mohla o peníze z Bruselu požádat, a tak hned prošla do druhého kola. Podle mluvčí Regionální rady regionu soudržnosti na Střední Moravě Renaty Škrobálkové patří golf mezi doplňkové aktivity regionálního operačního programu, které podporují cestovní ruch a vznik nových pracovních míst.

Co všechno zaplatí eurofondy (zdroj: ČT24)

A tak se dostáváme k číslům, která vypadají zhruba takto: Golf Resort Kravaře získal 83 milionů, Golf Brno 43 milionů, Golf CLUB U Hrádečku 50 milionů, Golf Area 48 milionů, Golf Park Darkov 42 milionů, Park Golf 22 milionů, Golf Slapy 8 milionů a Erpet golf centrum 4 miliony. „Ukazuje se že tyhle projekty nedávají žádný smysl, rozhodně nepomáhají místním lidem nebo regionu. Vede to k tomu, že se hlavně vede logikou všechny peníze vyčerpat za každou cenu bez ohledu na to, o jakou blbost vlastně jde,“ okomentoval situaci Martin Ondračka z Transparency International.

Vedle pořádání golfu pro narkomany jsou tu ale i jiné akce, nad kterými už zůstává rozum stát. Například Krajská zdravotní musí vracet stovky milionů za nákup předražené zdravotnické techniky. Nebo Petr Kušnierz, bývalý ředitel unijního regionálního programu Severozápad, čelí obvinění z příjímání úplatků při rozdělování dotací. A tak by se to dalo shrnout, v čerpání fondů jsme pomalí, podezírají nás z krádeží a nesmyslného utrácení. I kvůli tomu už nám Brusel škrtl původně slíbených třináct miliard.