Česká ekonomika je ve formě. Statistici potvrdili růst o 4,5 procenta

V polovině listopadu odhadoval Český statistický úřad (ČSÚ) růst o 4,3 procenta, nakonec ale hrubý domácí produkt (HDP) od července do září meziročně poskočil o 4,5 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí tak ekonomika stoupla o 0,5 procenta, jak už dřív statistici odhadovali.

Tempo růstu české ekonomiky tak začalo v druhé polovině roku mírně zpomalovat. Ve druhém čtvrtletí se totiž HDP meziročně zvýšil o 4,6 procenta a proti prvnímu čtvrtletí o 1,1 procenta.

Zpřesněný odhad potvrdil, že si česká ekonomika udržela vysoké tempo růstu i ve třetím čtvrtletí letošního roku. Vedle stabilního růstu spotřeby domácností a investic byl tento vývoj významně podpořen i výdaji vládních institucí a zahraniční poptávkou.
Český statistický úřad

„Zveřejněné HDP ukazuje na dobrou kondici české ekonomiky,“ okomentoval nová čísla analytik společnosti Colosseum František Bostl. Velký podíl na růstu má podle něj trh práce a investiční aktivita firem a lze očekávat jejich podobný vliv i v příštích obdobích. Nyní jsou však již zřetelně patrné efekty zpomalení růstu, který se projeví v roce 2016, dodal.

Analytik Generali Investments Radomír Jáč vidí jako faktory přispívající k silnému růstu české ekonomiky v letošním roce hospodářský růst v eurozóně, levnou ropu, uvolněnou měnovou politiku ČNB, prorůstové nastavení rozpočtové politiky české vlády a čerpání prostředků z fondů EU.

Podle očekávání, bez překvapení

„Překvapení se nekoná. Revize meziročního růstu na 4,5 procenta z předběžného odhadu 4,3 procenta je pro trh nepodstatná,“ doplnil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka, který očekává, že za celý rok bude růst ekonomiky o 4,3 procenta. I když aktuálně zveřejněné údaje dávají podle něj určitou šanci na mírně lepší výsledek.

Na růstu o 4,3 procenta se s Brožkou shodují i další analytici. „Podrobná čísla potvrdila, že se česká ekonomika letos nachází v nejlepším stavu za osm let,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Za růstem podle něj stojí domácí poptávka, a to zejména investice, které tvoří téměř polovinu meziročního růstu. 

A největším stimulem pro investice jsou podle Sobíška jednoznačně evropské dotace. To se promítá nejen do tempa růstu fixního kapitálu v oblasti infrastrukturních staveb, ale zřejmě podporuje i spotřebu vlády. Ostatně právě jednorázový vliv peněz z evropských fondů příští rok pomine a ekonomika by měla zpomalit na zhruba 2,5 procenta. 

Vyprcháním jednorázových faktorů budou oslabeny zejména investice, spotřeba domácností by v příštím roce měla zopakovat letošní růst kolem tří procent. Nezaměstnanost se ve druhé polovině roku 2016 bude pohybovat pod šesti procenty, otazníkem je růst mezd, který by v příštím roce mohl dosáhnout až čtyř procent, odhaduje hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle statistiků rostla výkonnost téměř všech odvětví české ekonomiky, tradičně nejvíc ale k růstu přispěl zpracovatelský průmysl a nově se přidalo také stavebnictví.

Pozitivní hospodářský vývoj se podle statistiků nadále odrážel i na trhu práce. Ve třetím čtvrtletí bylo podle pojetí národních účtů zaměstnáno v průměru 5,17 milionu lidí, což je proti loňsku o 1,2 procenta víc.

Více utrácejí domácnosti i vláda

Výdaje na konečnou spotřebu domácností se meziročně zvýšily o tři procenta, proti druhému čtvrtletí o 0,3 procenta. U vládních institucí výdaje na konečnou spotřebu vzrostly proti loňsku o 4,4 procenta a mezičtvrtletně o 2,2 procenta. „Spotřeba vlády nás trochu překvapila. To číslo je spojené především s tím, že rostly výdaje vlády na opravy infrastruktury. A také to bude trochu spojené i s tím, že rostou náhrady zaměstnanců, protože přibývá počet zaměstnanců ve státních institucích,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Ještě lepší zprávou je, že domácí ekonomika dál roste jako celek. Vedle stabilního růstu spotřeby domácností a investic táhnou ekonomiku i výdaje vládních institucí a zahraniční poptávka.
Markéta Šichtařová
ředitelka společnosti Next Finance

Investice vlády se projevily také v tvorbě kapitálu, která byla meziročně vyšší o 8,3 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 1,3 procenta. „Přebytek obchodu se zbožím meziročně poklesl, byl však kompenzován zlepšením bilance služeb,“ dodává ČSÚ.

ČNB čekala ještě lepší výsledek

Ředitel měnové sekce České národní banky (ČNB) Tomáš Holub uvedl, že odhady ČNB byly o něco optimističtější. Ve třetím čtvrtletí bankéři očekávali oproti loňsku výsledek ještě o 0,3 procentního bodu vyšší a v mezičtvrtletním srovnání o 0,1 procentního bodu. 

ČNB totiž počítala s rychlejší spotřebou domácností, mírně nižší byl i i meziroční růst celkových investic. Naopak rychleji proti odhadům ČNB rostla spotřeba vlády a vývoz i dovoz.

V souhrnu lze konstatovat, že v souladu s očekáváním ČNB pokračoval robustní růst české ekonomiky i během letošního léta.
Tomáš Holub
ředitel měnové sekce ČNB

Podle prognózy ČNB domácí ekonomika v letošním roce stoupne o 4,7 procenta. Za růstem bude zrychlující se zahraniční poptávka, nízké ceny komodit, nadále uvolněné domácí měnové podmínky a zvýšení vládních investic financovaných zejména z fondů EU. 

Vydáno pod