Británie je proti stropům k agrárním dotacím, stejně jako Česko

Praha - Velká Británie, stejně jako Česko, odmítá omezení výše agrárních dotací velikostí podniku. Řekl to dnes po jednání s ministrem zemědělství Petrem Bendlem jeho britský protějšek Jim Paice. Obě země také odmítají návrh, aby zemědělci museli sedm procent obhospodařované půdy nechat ležet ladem.

„Nalézáme se v situaci, kdy máme velkou šanci se společnou zemědělskou politikou pokročit dopředu. Je důležité, aby země, které mají stejné názory, jednaly společně a snažily se dosáhnout svých cílů. Bohužel návrhy, které nám v současné době unie předkládá, ne vždy odráží naše názory a představy. Měli bychom předkládat takové návrhy, které Evropskou unii přesvědčí, že bychom se měli ubírat trochu jinou cestou,“ řekl dnes Paice.

„Jsem rád, že je náš přístup k mnoha věcem totožný. Chceme konkurenceschopnou zemědělskou politiku, která bude zjednodušovat přístup a odstraňovat byrokracii, aby naši zemědělci mohli konkurovat třetím zemím,“ komentoval Bendl společné jednání. 

Strop by zasáhl zejména zemědělce z Česka

Ministři kritizují zavedení dotačních „stropů“. Kdyby původní záměr Evropské komise prošel, vedlo by to podle nich k umělému dělení zemědělských podniků jen proto, aby dosáhly na evropské peníze. Průměrná velikost zemědělského podniku je v Česku nejvyšší z celé EU. České farmy by proto jejich zavedení finančně zasáhlo nejvíce z všech. Nynější návrh komise, která chce omezit přímé platby jednomu podniku na maximálně 300 000 eur (7,5 milionu korun), podle dostupných informací také počítá s tím, že při stanovování výše dotace by mohly být započítány i mzdové a sociální výdaje.

Záznam z tiskové konference (zdroj: ČT24)

Zemědělská politika je nespravedlivá a byrokratická

Podle stanoviska české vlády jsou některá opatření v návrhu budoucí SZP, který loni na podzim zveřejnila Evropská komise proti přání, aby byla zemědělská politika spravedlivější, průhlednější a méně byrokratická. Podobně se dnes vyjádřil také Paice. Česku se nelíbí zejména návrh, podle kterého by 30 procent plateb bylo vázáno na dodržování přísných ekologických pravidel a pro Česko by znamenalo nechat ležet asi 250 000 hektarů půdy ladem. Proti návrhu se dnes vyslovil také britský ministr s tím, že by zachoval současný princip dotací. Pokud by změna nastala, měla by podle něj být ve prospěch životního prostředí a přinášet inovace.