Vláda chce propojit stavební spoření s důchody a školným

Praha – Nečasův kabinet plánuje spojit dotované stavební spoření s penzijní reformou. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny. V praxi by to znamenalo, že dvoutisícovou státní podporu budou Češi moci přidat k úsporám na stáří. Peníze by přitom mohli víc využít třeba studenti na úhradu školného. Návrh dalších změn ve stavebním spoření hodlá ministerstvo financí předložit vládě během prvního čtvrtletí.

V listopadu vláda rozhodla, že na stavební spoření bude stát přispívat maximálně dva tisíce ročně. Populárnímu způsobu šetření tak ubrala na atraktivitě. Teď ale kabinet pracuje na návrhu, který by to zvrátil a lidi ke spoření motivoval. „Vláda zvažuje rozšířit využití státní podpory stavebního spoření i na účel zabezpečení ve stáří. Po skončení povinné šestileté doby spoření by si tak lidé mohli převést státní příspěvek do třetího pilíře,“ vysvětlil náměstek ministra financí Radek Urban. Tím se myslí vlastní účet u soukromých penzijních fondů.

I opozice souhlasí s tím, že by se ze stavebního spoření platilo školné

Stát ještě plánuje, že podporu ze stavebního spoření bude možné použít i na úhradu školného. To by se mělo zavést na neveřejných vysokých školách. S tím souhlasí i opozice. „Už v minulosti jsme ze stavebního spoření chtěli financovat vzdělání a je to vhodné i pro penzijní připojištění,“ řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nečas chce spojit stavební spoření s důchody (zdroj: ČT24)

Na pět milionů Čechů by tak mělo možnost získat na důchod ročně příspěvek skoro pět tisíc korun. Návrh se líbí stavebním spořitelnám a podporu má i na politické scéně. „Tyto úvahy odpovídají státem obvykle financovaným oblastem ve vyspělých zemích. Stavební spoření se pro tyto účely hodí,“ říká tajemník Asociace stavebních spořitelen Jan Šedivý. Vládní návrh by prý nijak neměl zatížit státní rozpočet. Platit by mohl od roku 2014.