Sobotka letí do Pekingu, z Česka chce bránu pro čínské investice

Předseda vlády Bohuslav Sobotka odlétá na státní návštěvu Číny. Hlavním bodem programu je summit hostitelské země a šestnácti států střední, východní a jihovýchodní Evropy, premiéra ale čekají také jednání s nejvyššími představiteli země o česko-čínské spolupráci. Mluvit chce o hospodářské spolupráci i lidských právech.

Český premiér přijíždí do Číny na pozvání svého čínského protějšku Li Kche-čchianga, setká se jak s ním, tak s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. „Cílem cesty je zpropagovat Českou republiku jako možnou bránu Číny do střední a východní Evropy. Byli bychom rádi, aby v Praze vzniklo finanční centrum čínských investorů, a proto budu v Číně jednat se zástupci řady bank,“ uvedl předseda vlády před odletem.

Sobotkova delegace má v plánu návštěvu Šanghaje, města Su-čou a Pekingu. Hlavním bodem programu je summit platformy 16+1, tedy zástupců Číny a šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy. Prvním bodem programu bude v neděli podnikatelský seminář v Šanghaji, v pondělí Sobotka navštíví šanghajský závod Škoda Auto.

Týdenní pobyt, početná delegace

Sobotku doprovázejí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Téměř týdenní cesty se účastní zástupci ministerstva zahraničí, průmyslu a obchodu a ministerstva kultury a téměř čtyřicet zástupců českých firem v čele s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým.

Sobotka odjel do Číny. Jednat bude o ekonomice i lidských právech

Podnikatelé se účastní například výrobci radarů, developeři či dodavatelé investičních celků v oborech chemie, zpracování ropy nebo strojírenství. Do Číny jedou i zástupci firem z oblasti lázeňství, pivovarnictví a zdravotnictví, ale také zástupci krajských samospráv a Univerzity Karlovy v Praze.

Sobotka: Němce a Poláky musíme dohnat

Češi budou s Říší středu jednat budou o spolupráci ve zdravotnictví, průmyslu nebo cestovním ruchu a také o možném zapojení do čínské iniciativy Hedvábná stezka, která má podpořit vzájemný obchod mezi Čínou a Evropou. Podle premiéra totiž byly česko-čínské vztahy v posledních letech velmi zanedbané a Česká republika má co dohánět.

„S Čínou nemáme uzavřené strategické partnerství, tak jako třeba Německo, Velká Británie, Francie nebo Polsko, a naším cílem je, abychom dohnali státy, které nás v západní Evropě předběhly, pokud jde o vztahy s Čínou. Snažíme se posílit vzájemné obchodování a jsem rád, že se nám to za dva roky podařilo,“ dodal předseda vlády. „Meziročně se nám podařilo zvýšit export o 15 procent.“ Česko by proto také chtělo posílit přímé letecké spojení z jedné na dvě pravidelné linky.

Premiér chce mluvit i o lidských právech

Čínský komunistický režim bývá často terčem kritiky kvůli nedodržování různých práv a svobod, také český premiér hodlá se svými čínskými partnery mluvit i o lidských právech. „Chceme diskutovat o celém spektru vzájemných vztahů. Pokud se bavíme o té rozdílnosti společenských systémů, to je potřeba vzít jako fakt, kvůli historickému vývoji má Čína jiný společenský systém, než má Česká republika,“ uvedl Sobotka.

„Pokud mají ale státy rozvíjet mírové vztahy, je třeba, aby se vzájemně respektovaly a respektovaly i tyto odlišnosti,“ dodal s tím, že Čína stejně tak respektuje fakt, že Česko má demokratický systém. „Jsme ale připraveni debatovat o všech aspektech našich vztahů, včetně diskuse o lidských právech,“ řekl premiér.