ČEZ musí zaplatit milionovou pokutu. Za uhlí platí příliš málo

Společnost ČEZ dostala pokutu 150 milionů korun za smlouvu se Sokolovskou uhelnou na dodávku uhlí pro elektrárnu Tisová, píše Mladá Fronta DNES (MfD). Specializovaný finanční úřad rozhodl, že státní podnik platí firmě příliš málo a zneužívá svého dominantního postavení k cenovému diktátu.

Verdikt úřadu je pravomocný a ČEZ už sankci zaplatil. „Rozhodnutí sice respektujeme, ale neztotožňujeme se s ním. Zvažujeme podání správní žaloby,“ řekl MfD mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Sokolovská uhelná chce navíc po ČEZu odškodné, podle MfD vysoce přesáhne 100 milionů korun. Spornou smlouvu už řeší také soud v Sokolově.

Další kapitola dlouhého příběhu

Sokolovská uhelná již dříve kvůli nerovnému zacházení podala na ČEZ stížnost v Bruselu. Vadilo jí, že ČEZ jí platí za uhlí nejméně ze všech hnědouhelných těžařů. Za vyšší ceny dodávala pro ČEZ skupina Czech Coal finančníka Pavla Tykače i Severočeské doly. Kromě ceny za uhlí ale Sokolovská uhelná kritizovala i nerovný přístup ČEZ.

Kvůli údajně nevýhodné smlouvě SUAS přichází o stamiliony korun. Na začátku léta dokonce kvůli tomu zastavila sponzorování sportu. Jde o desítky až stovky milionů korun, které za poslední roky firma na různé účely v regionu rozdala.