Koná se Národní potravinová sbírka, v obchodech lze pomoci hladovým

V téměř 500 obchodech po celé republice se koná už třetí Národní potravinová sbírka. Lidé mohou nakoupit a následně darovat jídlo potřebným. Přímo v obchodech je od nich bude vybírat více než 2000 dobrovolníků v modrých zástěrách s logem projektu „Potraviny pomáhají“.

„Pomoc je jednoduchá. Lidé zajdou do obchodu a kromě vlastních potravin naskládají do nákupních košíků i ty, které by chtěli darovat. Zaplatí je na pokladnách a vyhledají dobrovolníky, kteří jsou oblečeni v speciálních modrých zástěrách,“ vysvětluje redaktorka ČT Kristýna Křupková.

Dobrovolníci po skončení akce jídlo převezou do potravinových bank. Ty pak potraviny postupně distribuují neziskovým organizacím v místech, kde lidé zboží odevzdali. „Jídlo pomáhá azylovým domův pro matky s dětmi, domovům důchodců, domům, kde jsou nemocní lidé, ať už fyzicky, nebo mentálně,“ popisuje Jakub Unger z nadace Byznys pro společnost.

Mezi vhodné položky, které je nejlepší darovat, patří především trvanlivé zboží, které lze déle skladovat. „Dětská výživa, balené jídlo, mouka, rýže, voda, prostě věci, které chvíli vydrží,“ vyjmenovává Unger. „Obdarovaní budou za cokoliv vděční,“ dodává šéfkuchař Ondřej Slanina, jedna z tváří letošní sbírky.

V České republice je zhruba jeden a půl milionu lidí, kteří jsou na hranici chudoby. To číslo je obrovské a myslíme, že je potřeba se bavit o tom, jak pomoci této skupině lidí. Na druhé straně by potravinová sbírka měla upozorňovat i na problém plýtvání potravinami. Každý z nás ročně vyplýtvá 80 kilogramů jídla.
Jakub Unger
nadace Byznys pro společnost

V prvním ročníku lidé a firmy darovali 66 tun potravin, vloni 173 tun. Akci organizují platforma Byznys pro společnost, Česká federace potravinových bank, Armáda spásy a řada dalších. Podporují je řetězce Albert, dm, Globus, Kaufland, Makro, Penny Market a Tesco. Zapojených obchodů je v České republice více než 470. Potraviny je možné nakoupit také na portálu www.rohlik.cz, firma je odveze do potravinových bank.