Fitch snížila rating Itálii, Španělsku, Belgii, Slovinsku a Kypru

New York - Ratingová agentura Fitch dnes snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálii, Španělsku, Belgii, Slovinsku a Kypru. Fitch před snížením jejich ratingů varovala již v prosinci a dnes jim přidělila negativní výhled, který znamená poloviční pravděpodobnost dalšího zhoršení ratingu během dvou let. Svůj krok agentura zdůvodnila zhoršením ekonomické situace v Evropě a zranitelností těchto zemí finančními otřesy.

Ratingy pěti zemí Fitch snížila o jeden stupeň, to znamená například u Itálie známku A-, u Španělska A. Minulý měsíc agentura zařadila do režimu sledování ratingu vedle těchto zemí ještě Irsko, jeho hodnocení však dnes nechala beze změny na BBB+. Rating Kypru klesl na BBB, jeden stupeň od neinvestiční kategorie.

Důvody snížení ratingu

Zřetelné zhoršení ekonomického výhledu Evropy a absence spolehlivé finanční ochrany před nákazou a krizí likvidity.

Nižší rating je obecně odrazem toho, že podle názoru agentury se na dané stupnici snížila pravděpodobnost splnění finančních závazků hodnocené země. Zhoršuje se tím pozice země na mezinárodním úvěrovém trhu.

Konkurenční ratingová agentura Standard & Poor's před dvěma týdny snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny. Francie a Rakousko ztratily nejvyšší rating AAA, horšího ratingu se dočkaly také Itálie, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Kypr, Malta a Slovinsko.

Rozhovor s komentátorem FT Wolfgangem Münchauem (zdroj: ČT24)