Soláry se miliard zřejmě nedočkají. Podle ERÚ na ně nemají nárok

Energetický regulační úřad (ERÚ) nevyplatí v příštím roce dotace většině zařízení vyrábějících energii z obnovitelných zdrojů. Vyplývá to ze čtvrtečního rozhodnutí, na který upozornily Hospodářské noviny. Jak už v týdnu informovala Česká televize, jde celkově o víc než 41 miliard korun. Šéfka úřadu Alena Vitásková se totiž obává, že by jejich vyplacením porušila evropské právo.

Celá věc s dotovanou výkupní cenou energie se točí kolem notifikace Evropské komise. Úřad totiž může vyplatit dotace jen těm elektrárnám, které mají potřebné razítko z Bruselu. Háček je v tom, že tuto notifikaci zdroje zapojené před rokem 2013 nemají. A těch je v tuzemsku většina.

Vitásková a její úřad se proto nyní podle svých slov obávají, že by vyplacením podpory porušili evropské právo. Přitom v minulých letech poskytoval ERÚ dotace bez problémů. Úřad je ochotný ustoupit jen pokud na sebe vláda vezme část zodpovědnosti – Vitásková chce od státu záruku, že nebude za vypsání podpory stíhána.

Sama Vitásková už čelí obvinění za nezrušení podezřelých licencí solárních elektráren a jmenování bývalé státní zástupkyně Renaty Vesecké místopředsedkyní ERÚ.

Ministerstvo: Loni i předloni to bez notifikace šlo

Ministerstvo průmyslu a obchodu již dříve označilo postup ERÚ v otázce podpory za nezákonný. Ministr Jan Mládek (ČSSD) upozornil na to, že absence notifikací loni nebo předloni úřadu nevadila. Evropská komise je nicméně podle ministerstva o podpoře dlouhodobě informována a notifikace by měla být dokončena na jaře 2016.

Ministerstvo průmyslu a obchodu je šokováno zcela nepředvídatelným jednáním a účelovými vyjádřeními Energetického regulačního úřadu. Nezávislost ERÚ zřejmě zůstala už pouze v rétorice jeho předsedkyně ve spojení s řadou vyšetřování její osoby, fakticky se ale odpovědnosti snaží zbavit a neštítí se přitom ani kroků, které nevratně poškodí české hospodářství.
Jan Mládek

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka ale upozorňuje na to, že ustanovení, které zakazuje vyplácet podporu zdrojům, které nemají notifikační rozhodnutí, je v zákoně od 1. ledna 2013. „Pro rok 2013 nás ministerstvo průmyslu a obchodu ubezpečilo, že kladné notifikační rozhodnutí dostane v řádech dnů, takže je komfortní, abychom tu podporu vypsali. Protože se tak ale do dnešního dne nestalo, tak jsme v cenových rozhodnutích na roky 2014 a 2015 v uvozovkách spočítali tu cenu, ale vyplácet se může pouze v případě kladné notifikace,“ dodává Chvojka.

Výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák zkonstatoval, že stále věří, že dotace ERÚ pro příští rok nakonec vyhlásí. „Zákon tomu nebrání a současná argumentace ERÚ nedává legislativně smysl. Naopak. Evropská legislativa jasně říká, že podporu lze vyplácet během notifikačního procesu, jako se dělo v minulosti,“ říká.

Sedlák: Věříme, že ERÚ dotace na příští rok ještě stanoví (zdroj: ČT24)

Vitáskovou také podle Mladé fronty Dnes vyzval náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký, aby urychleně sebe a své místopředsedy zařadila pod služební zákon. Pokud by to udělala, musela by ale funkci kvůli svému trestnímu stíhání opustit. Vitásková tvrdí, že se pokynům superúředníka Postráneckého nepodřídí.

Vydáno pod