Rozpočtový výbor by přesunul skoro dvě miliardy, získali by sportovci, hasiči i školy

Události ČT: Výbor doporučil přidat univerzitám, sportu nebo dobrovolným hasičům (zdroj: ČT24)

Čtvrt miliardy pro dobrovolné hasiče i pro sport a dvě stě milionů korun pro vysoké školy. Změny doporučil sněmovní rozpočtový výbor na svém jednání. K některým návrhům se ale postavil negativně. Neprošel například plán přidat 869 milionů korun na dávky pro osoby se zdravotním pojištěním.

Nejvíc peněz požadoval výbor pro obranu na armádu. Přes dvě miliardy měly jít na investice, aby Česko plnilo závazky vůči spojencům. Tento záměr však neuspěl. Podle výboru byl návrh nehlasovatelný, jelikož neuváděl, odkud by se měly peníze brát.

„Nadále zůstáváme černým pasažérem severoatlantické aliance, který je závislý na výkonech svých spojenců,“ zmínil poslanec Ivan Gabal (nest. za KDU-ČSL). Na druhou stranu ministr financí Andrej Babiš (ANO) podotýká, že vláda významně navýšila prostředky v této oblasti a počítá s tím i v dalších letech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Více pro univerzity i sporty

Celkově rozpočtový výbor doporučil v návrhu rozpočtu přesuny zhruba v objemu 1,9 miliardy korun. Ministerstvo školství by mohlo dostat podle doporučení rozpočtového výboru na financování vysokých škol 200 milionů korun navíc. O 250 milionů by se mohla zvýšit částka na sport. „Sport je trvale podfinancován, je třeba zvyšovat prostředky,“ uvedl poslanec Václav Votava (ČSSD). Obě navýšení by měla jít na vrub peněz na obsluhu státního dluhu.

Rozpočtový výbor se naopak postavil záporně k požadavku poslankyně za TOP 09 Věry Kovářové (STAN) zvýšit ministerstvu kultury částku na obnovu památek o 342 milionů korun. „Velmi mě to překvapilo, protože stát, který nedbá na zachování kulturního dědictví a na obnovu památek, to je pro mě velká ostuda,“ reagovala Kovářová. Neuspěl například ani František Laudát (TOP 09) s návrhem přidat ministerstvu dopravy 245 milionů na volitelné programy Evropské kosmické agentury.

O definitivní podobě rozpočtu budou rozhodovat poslanci v prosinci. Dá se očekávat, že některé přesuny ještě navrhnou přímo na jednání. Ministerstvo financí počítá na příští rok s rozpočtem se schodkem 70 miliard korun.