Britský premiér volá po volném obchodu mezi EU a USA

Davos - Britský premiér David Cameron podpořil myšlenku, aby se mezi Evropskou unií a Spojenými státy vytvořila zóna volného obchodu. Při příležitosti Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu premiér zdůraznil, že transatlantická dohoda by mohla mít přínos pro celý globální obchod. Navíc myšlenku vytvořit mezi oběma mocnostmi zónu volného obchodu už ve své zahajovací řeči ve středu v Davosu nastínila německá kancléřka Angela Merkelová.

Výzva k odstranění bariér v obchodní výměně mezi EU a USA přichází v době, kdy světoví lídři už otevřeně přiznávají, že letitá jednání o liberalizaci světového obchodu v rámci katarského kola jsou mrtvá. Počátek jednání proběhl už v roce 2001 a podle původních plánů měla být už dávno skončena. Ovšem to se kvůli různým důvodům nezdařilo.

Liberalizace světového obchodu musí podle Camerona přijít co nejrychleji: „Růst se zastavil, nezaměstnanost roste. Vyhlídka, že Evropa zůstane pozadu, je očividná. Čína zatím roste o osm procent, Indie o sedm a Afrika o 5,5 procenta.“ 

David Cameron, britský premiér

„Rád bych, abychom smlouvy o volném obchodě s Indií, Kanadou a Singapurem uzavřeli do konce letošního roku.“

Globální lídři ale v Davosu opakovali svou tradiční mantru, že katarské kolo je tím nejlepším způsobem, jak světový obchod podpořit. „Loni světoví lídři právě na tomto fóru volali po široké podpoře, aby se katarské kolo dokončilo ještě v roce 2011,“ připomněl Cameron. „Říkali jsme tehdy, že je to rok, kdy se buď rozhodne, nebo ten plán celý padá. A tak to také je. Musíme být upřímní, prostě to nešlo,“ doplnil.

Současně se šéf britského kabinetu zmínil o bilaterálních obchodních dohodách, na kterých teď EU pracuje s Indií, Kanadou a Singapurem. Cameron se domnívá, že pokud by se tyto dohody podařilo uzavřít, hrubý domácí produkt EU by se mohl díky tomu zvýšit zhruba o 90 miliard eur (zhruba 2,3 bilionu korun). „Podívejme se ale také na dohodu mezi EU a USA, kde by smlouva mohla mít větší dopady, než by měly všechny ty ostatní smlouvy dohromady,“ prohlásil.

Projev Davida Camerona v Davosu (zdroj: ČT24)