Řecko jede s věřiteli na vlně dohod o reformách

Řecko a jeho evropští věřitelé dospěli k dohodě v mnoha otázkách v programu reforem, které Atény zavádějí výměnou za další půjčky. Prohlásil to šéf skupiny ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

"Vítám pokrok, který učinily řecké úřady a instituce v jednáních o opatřeních zahrnutých v prvním balíku zásadních změn a o opatřeních ve finančním sektoru,“ ocenil Řeky Dijsselbloem. V úterý se sejdou náměstci ministrů financí eurozóny, aby rozhodli, zda je možné Řecku další část pomoci uvolnit.

Řecko potřebuje od eurozóny pochvalu za pokrok v uskutečňování reforem, aby dostalo další část peněz z dohodnuté úvěrové pomoci, tentokrát ve výši dvou miliard eur, a až deset miliard eur na rekapitalizaci řeckých bank. Rozhovory měly být dokončeny do poloviny října. Zablokovaly je ale neshody nad zákonem o zabavování nemovitostí pro nesplácení hypoték.

Za tvrdé reformy 86 miliard eur ve třech letech

Tříletý záchranný program pro Řecko má celkový objem 86 miliard eur. Podmínkou programu jsou tvrdé reformy z řecké strany. Evropská centrální banka nedávno uvedla, že čtyři hlavní řecké soukromé banky budou pro přežití potřebovat maximálně 14,4 miliardy eur.

Řecká ekonomika v prvních dvou čtvrtletích tohoto roku rostla, ve třetím kvartálu ale hrubý domácí produkt Řecka klesl oproti předešlému čtvrtletí o 0,5 procenta. Ekonomiku totiž v létě zasáhly neshody mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli, jejichž důsledkem bylo mimo jiné omezení pohybu kapitálu v Řecku.