Začalo fórum v Davosu - letos ve stínu krize a Occupy

Davos – Ve švýcarském horském letovisku Davos dnes začalo výroční zasedání Světového ekonomického fóra (SEF). Pravidelné setkání smetánky byznysu a politiky se má letos odehrávat pod dojmem zhoršených vyhlídek globální ekonomiky a zejména dluhové krize a hrozícího ekonomického poklesu v Evropě. Debaty má okořenit fenomén globálního hnutí Occupy, které v Davosu protestuje proti kapitalismu, volnému trhu a nerovnosti, se základnou v táboře iglú postavených u davoského nádraží, těsně za bezpečnostním kordónem obklopujícím dějiště fóra.

Tématem číslo jedna je v Davosu dluhová krize a budoucnost eura. Letošní fórum se bude odehrávat v duchu zhoršených vyhlídek nejen evropské, ale i světové ekonomiky. „Hlavní téma je bezpochyby dluhová krize a jak ji vyřešit. Pokud jde o Ameriku – tam je bodem číslo jedna deficit a také nedostatek politické vůle,“ přiblížil šéf PricewaterhouseCoopers International Dennis Nally.

SEF tento měsíc ve zprávě o globálních rizicích dalo najevo, že si je dobře vědomo „ducha doby“, který se projevil kritikou nerovnosti a kapitalismu a má podobné rysy jako antiglobalizační hnutí minulého desetiletí. Zpráva fóra upozornila, že zvýšený odpor hlasité části mladé generace vůči nerovnosti ohrožuje globalizaci a světový růst, díky nimž v posledních dvou desetiletích svět zažil bezprecedentní rozšíření ostrovů prosperity.

Klaus Schwab pozval okupanty k jednacímu stolu

Zakladatel fóra Klaus Schwab před fórem prohlásil, že nynější protikapitalistická nálada přerůstající až v „dystopii“ může vyvolat v globální ekonomice „spirálu poklesu, prohlubovanou dále sociálními otřesy, protekcionismem, nacionalismem a populismem“.

V dnešním rozhovoru pro agenturu AP nicméně Schwab nejnovější nositele levicového populismu z davoských iglú pozval k diskusím o tom, „jak napravit kapitalismus“. Podnikatele vyzval k větší pokoře a konstatoval, že „se stále nepoučili z minulých chyb“, které vedly na konci minulého desetiletí k finanční krizi.

„Oni rozhodují, aniž by se ptali těch, které jejich rozhodnutí ovlivní. A to podle mě nemá s demokracií nic společného,“ myslí si protestující v Davosu Florian Sieber.

Hlavní témata: Slabý růst, zaměstnanost a protekcionismus

Schwab letos přivítá v Davosu na 2 600 politických činitelů, firemních šéfů a dalších hodnostářů. Šéfové 11 mezinárodních organizací v čele s ředitelkou Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou vydali před fórem „výzvu k akci“, v níž za tři hlavní současné ekonomické problémy označili slabý ekonomický růst, klesající zaměstnanost a hrozbu obchodního protekcionismu.

Merkelová: Nové myšlenky jsou stále žádány

Merkelová se na fóru dotkla věcí, které Evropu tíží. Nutnost kvalitnější práce a větší disciplíny, vzájemná pomoc a v neposlední řadě i nezaměstnanost. Důležitá je podle Merkelové je především závaznost, aby všechny země dělaly to, co mají a snažily se své problémy řešit svědomitě. Evropská komise je zde proto, aby kontrolovala, jestli země své závazky plní a účinně bojují s krizí.

„Pokud si položíme otázku, jaká lekce vyplynula z finanční a hospodářské krize. Myslím že i letos musím říct, že to nestačí, že stále nemáme hotovo. Takže se domnívám, že nové myšlenky jsou stále žádané,“ prohlásila na fóru Angela Merkelová

Ilustrační foto
Zdroj: Jean-Christophe Bott/ISIFA/EPA

Cestu ke konferenčním centrům lemují nápisy ve sněhu. Davos totiž zažívá nejhustší sněžení za víc než půlstoletí. Jen přes noc nasněžilo několik desítek centimetrů.

Kromě merkelové budou mezi hlavními řečníky také Lagardeová, americký ministr financí Timothy Geithner, generální tajemník OSN Pan Ki-mun nebo generální tajemník Ligy arabských států Nabíl Arabí. Mezi novými účastníky fóra budou například zástupci „arabského jara“ z Tuniska, Libye a Egypta. Jediným zástupcem Česka na fóru je podle serveru iHned.cz hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček.

Vydáno pod