Lufthansa odborům neustupuje, obává se ale, aby se stávka nevrátila před Vánoci

Ve čtvrtek Lufthansa zrušila 933 svých letů včetně spojů Prahy s Frankfurtem nad Mohanem a Mnichovem. Stevardi a letušky se stávkou domáhají lepších pracovních a mzdových podmínek. Skončit mají v pátek o půlnoci, aerolinky navíc svou snahu zamezit jim v tom soudně už vzdaly, protože svůj požadavek u soudu v Düsseldorfu stáhly. Společnost se ale obává dalších stávek v předvánočním období.

Vedení aerolinek podle Bettiny Volkensové z představenstva společnosti zachová tvrdý postoj vůči odborům, i když se největší německá letecká společnost obává, aby se stávková situace neopakovala v předvánočním období. Je nicméně přesvědčená, že se odbory vyhnou stávce přímo o vánočních svátcích, které patří v letecké dopravě k hlavní špičce. Uvedla to v rozhovoru pro bulvární deník Bild.

„Je to nejdelší stávka, kterou zákazníci, spolupracovníci a partneři Lufthansy kdy museli zažít,“ řekla Volkensová o protestní akci, která trvá od minulého pátku. Škody podle ní činí několik desítek milionů eur. Účet za všechny letošní stávky by podle Bloombergu mohl dosáhnout 230 milionů eur. „Chtělo by se říct, že je to velká firma, má velké zisky, ale letošní očekávaný zisk je 1,4 miliardy eur, takže 230 milionů ztráty se do toho hodně zakousne,“ dodal analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Stávka u Lufthansy, příležitost pro konkurenci

Vedení aerolinek sice nabídlo odborovému svazu UFO kompromis ve sporu o penzijní program, podle Volkensové však firma nemůže odborářům příliš ustupovat. „Musíme v tom konfliktu vytrvat, pokud chceme zajistit úspěšnou budoucnost Lufthansy, a to i pro naše zaměstnance,“ řekla členka představenstva a vyzvala odbory, aby ve sporu ustoupily. „Stávkou pouze podřezávají větev, na níž všichni sedíme. Jediný, kdo se z toho může radovat, jsou naši konkurenti,“ uvedla.

Svaz sám předčasně stávku neukončí. O aktuální nabídce Lufthansy ve sporu o penzijní program chtějí odbory jednat teprve po skončení současné protestní akce.

Stávka Lufthansy
Zdroj: Reuters/Ralph Orlowski

Stávka nemusí skončit páteční nocí

Stevardi a letušky mají protestovat už jenom do páteční půlnoci. „Prohlášení, že stávka bude do pátečního večera, se opírají o to, že se do té doby vytvoří nějaká dohoda. Nejsem o tom úplně přesvědčený. Stávající generální ředitel deklaruje, že bude velmi tvrdý ve vyjednávání a nechce ustoupit,“ podotknul Menčík. V pátek má být každopádně kvůli stávce zrušeno 941 letů, což postihne 111 tisíc cestujících.

Lufthansa se stávku ještě znovu snažila u odvolacího soudu v Düsseldorfu označit za nelegální. Aerolinky ale nakonec svůj požadavek stáhly, když dal soudce najevo, že hodlá potvrdit středeční prvoinstanční rozsudek, že se stávka konat může.