Zlaté padáky si na ArcelorMittalu vymohlo 630 zaměstnanců

Ostrava – Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) vyhoví 630 zaměstnancům, kteří požádali o dobrovolný odchod s vysokým odstupným. Celkem zlaté padáky požadovalo více než 700 lidí. Zaměstnanci většinou z firmy odcházejí ke konci ledna a odstupné dostávají podle odpracovaných let ve výši 11 až 24 platů. Mohou si tak odnést až 750 tisíc korun. Nabídku podnik vyhlásil kvůli ekonomické krizi, která zasáhla ocelářský průmysl, podle svých slov se snaží se tímto způsobem zvýšit produktivitu a bezpečnost práce. Celkem AMO na odchodném vyplatí stovky milionů korun.

„Firma se rozhodla vyhovět zhruba 630 lidem. Není to zatím zcela přesné číslo, protože konkrétní žádosti se ještě budou řešit,“ uvedla dnes mluvčí AMO Věra Breiová s tím, že všem zaměstancům podnik vyhovět nemohl, některé z nich totiž ke svému provozu nezbytně potřebuje.

Firma také přesunuje zaměstnance mezi jednotlivými pracovišti, tak aby mohla vyhovět jednotlivým žádostem a nenarušilo to její chod. Žádné provozy AMO rušit nechce. „Největším úkolem je zajistit veškerý provoz tak, aby nebyl narušen objem výroby ani vysoká úroveň bezpečnosti práce. Tento proces dobrovolných odchodů nebyl zahájen proto, aby se rušily nějaké provozy, ale aby se zvýšila produktivita práce,“ vysvětlila Breiová.

Nabídka „zlatých padáků“ byla výhodná například pro lidi, kteří mají blízko do důchodu, v huti pracují dvacet a více let a dosáhnou tedy na nejvyšší odstupné. Většina lidí opustí huť k poslednímu lednu. „Několik jednotlivých odchodů už bylo v lednu a některé ještě budou až v únoru nebo i březnu, protože ti lidé třeba pracují na některých úkolech, které je třeba dokončit,“ dodala mluvčí.

ArcelorMittal Ostrava je největší hutní firma v Česku, patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun oceli. Polovinu produkce podnik vyváží do více než 50 zemí. Společnost se v roce 2010 po předchozí více než miliardové ztrátě vrátila do zisku, který dosáhl 758 milionů korun. AMO je rovněž jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí v Moravskoslezském kraji.

Firma pro odcházející zaměstnance vytvořila Centrum pomoci, které zájemcům radí třeba s hledáním místa nebo vyplňováním životopisů, ale poskytuje i důchodové poradenství. Breiová uvedla, že od 12. prosince centrum zaregistrovalo více než 1 500 kontaktů, přičemž 900 z nich bylo telefonických a zhruba 600 lidí přišlo na osobní schůzku, v provozu bude centrum až do konce února. Firemní odbory Centrum pomoci přivítaly. „Lidé se většinou neorientují v těch složitých daňových a důchodových záležitostech, takže toto je pro ně důležité,“ uvedl odborový předák Vítězslav Prak.

Odbory ale požadují vyšší mzdy pro zaměstance, kteří v podniku zůstali a budou muset pracovat ve snížených počtech. „Máme za sebou čtyři kola vyjednávání a ještě jsme se moc nepřiblížili. Mzdy máme nasmlouvané do konce ledna, takže nějaký prostor pro jednání ještě pořád je. Řekl bych, že jednání teď teprve začne gradovat,“ prohlásil Prak.

Odborům se rovněž nelíbí, že podnik zaměstnává desítky lidí přes zprostředkovatelské agentury, a přitom stovky kmenových zaměstnaců propouští. „Máme jasné známky, že firma bude nabírat další agenturní pracovníky, aby byla schopna vyrábět,“ dodal Prak.

Redukce míst se týká všech závodů AMO, včetně dceřiných firem ArcelorMittal Energy Ostrava a ArcelorMittal Engineering Product Ostrava. Podobná situace nastala ve firmě už v roce 2009, kdy AMO s vysokým odstupným opustilo 1 200 pracovníků.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)