V Lufthanse se dál stávkuje, omezení dopadlo i na mezikontinentální lety

V Lufthanse se dál stávkuje (zdroj: ČT24)

Palubní personál aerolinek Lufthansa pokračuje na začátku týdne ve stávce, která by mohla trvat až do pátku. Protest znatelně omezuje provoz na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Düsseldorfu a Mnichově. Podle dosavadních informací dopravce bylo v pondělí zrušeno celkem 929 letů, některé se týkají i Prahy. Lufthansa nabízí pasažérům možnost bezplatně stornovat letenky nebo je přesunout na jiný termín.

Výpadky letů se dotkly také pravidelných linek mezi Frankfurtem nad Mohanem, Mnichovem a Prahou. Podle mluvčí pražského Letiště Václava Havla Mariky Janouškové bylo od pátku zrušeno jedenáct párů letů, z toho pět letů v pondělí. Na úterý zatím žádné zrušené lety nahlášeny nejsou, to se ale může změnit, dodal mluvčí.

Lufthansa v pondělí večer učinila novou nabídku kolektivní smlouvy, která mimo jiné zvyšuje jednorázovou prémii pro palubní personál na 3000 eur (81 tisíc korun) z dříve navrhovaných 1000 eur. Odboráři však dali najevo, že nový návrh nepovede k rychlému ukončení stávky. „Tato nabídka přináší minimální zlepšení a navíc je spojena s výhrůžkou. Takto to nefunguje,“ uvedl podle agentury DPA odborový předák Nicoley Baublies.

Lufthansa kvůli problémům umožňuje svým zákazníkům letenku úplně stornovat nebo si vybrat jiný termín letu, a to bez poplatků. Dotčení zákazníci se mají obrátit na poskytovatele letenky. Pokud byla zakoupena například přímo u Lufthansy, mohou využít webové stránky.

„Dopravce je cestujícím povinen poskytnout přesměrování na náhradní let v nejbližší možný termín a po dobu čekání bezplatné občerstvení a v případě potřeby i ubytování,“ informovalo Evropské spotřebitelské centrum ČR (ESC).

Speciální kompenzace ale Lufthansa nyní nenabízí, jelikož stávky podobně jako špatné počasí spadají pod mimořádné okolnosti. Cestující tak nemají právo na paušální náhradu škody.

Po neděli se vrací stávkový režim

Stávka palubního personálu začala v pátek a pokračovala v sobotu. Nicméně v neděli běžel provoz bez omezení. V prvních dvou dnech bylo zrušeno přes osm set letů. Předpokládá se ale, že v pondělí neodletěla asi třetina z plánovaných tří tisíc letů Lufthansy. Až na několik výjimek totiž byly zrušeny i dálkové mezikontinentální lety.

Ztráty z nejnovější stávky zatím společnost nevyčíslila, její mluvčí ale uvedl, že denně firma přichází o desítky milionů eur. „Konkrétní ztráty ale budou známy v nadcházejících týdnech, až budeme vědět, kolik pasažérů požádalo o kompenzace, kolik si lety přerezervovalo a kolik pasažérů jsme ubytovali v hotelech,“ dodal.

Cestující Lufthansy
Zdroj: ČTK/AP/Martin Meissner

Omezení mohou vydržet do pátku

Stávka má na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a Düsseldorfu skončit ve 23:00 hod., v Mnichově potrvá až do půlnoci. Odboráři uvedli, že protest bude pokračovat i v úterý, podle agentury DPA ale bude mít o něco mírnější podobu.  

Na letištích ve Frankfurtu a Mnichově by měl zasáhnout jen dálkové lety, zatímco v Düsseldorfu by se měl znovu týkat všech letů. Lufthansa uvedla, že by se v úterý mohly uskutečnit téměř všechny plánované lety uvnitř Německa a Evropy. Pokud se vedení odborů s firmou nedohodne, může stávka trvat až do pátku.

Stávka neovlivnila provoz na dceřiných linkách Lufthansy, jako jsou Germanwings, Eurowings nebo Brussels Airlines.