Češi letos měnili cíle dovolených - i kvůli rizikovým zemím

Češi letos jeli na dovolenou jinam (zdroj: ČT24)

Dva miliony a dvě stě tisíc Čechů si letos v létě koupilo dovolenou u cestovních kanceláří. Je to stejný počet jako loni. Přesunuli se ale do jiných míst. Třeba do Tuniska kvůli březnovým teroristickým útoků v letovisku Sousse odjelo o polovinu míň Čechů než v roce 2014. Také turistů jedoucích do Egypta mírně ubylo, o necelých deset procent. Ze strachu vycestovat do méně bezpečných destinací ale těžily jiné země. Rekordní zájem byl třeba o Turecko nebo Španělsko.

Muzeum Bardo, Tunis. Někteří návštěvníci sem sice letos vyrazili, ale po březnovém teroristickém útoku turisté víceméně tyto památky opustili. A i tržnice tu zůstávají poloprázdné. V muzeu Bardo teď kontrolují auta i zavazadla. Ani to ale turistice nepomohlo.

Podle prvních odhadů do Tuniska letos odjelo jen zhruba čtyřicet tisíc Čechů. A obavy snížily mírně i zájem o Egypt, odjelo tam o patnáct tisíc českých turistů míň než loni.

„Na druhou stranu, arabské země na severu Afriky jsou pro Čechy velmi populární a my předpokládáme, že ten pokles nebude dramatický,“ míní mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Ve velkém tak letos čeští turisté mířili třeba k pobřeží západní Afriky, třeba na Kapverdské ostrovy. Před pěti lety vydal konzulát Čechům jenom 18 víz. Loni přes dvanáct tisíc. „Je to změna. Slyšeli jsme, že je to dobré, jindy jezdíme do Řecka, tak jsme místo toho jeli na Kapverdy," říká turistka Lenka.

Kapverdy patří mezi lokality, které jsou považovány za velmi klidné a bezpečné.
Stanislav Zíma
marketingový ředitel Exim Tours

„Některé zájezdy jsou i teď vyprodané na několik měsíců dopředu. Hlavně kvůli situaci, co se dnes všude ve světě děje,“ konstatují turisté Veronika a Jakub na ostrově Sal na Kapverdách.

Řecko
Zdroj: ČTK/AP//Thanassis Stavrakis

Krize pak naopak vůbec neovlivnila zájezdy do Řecka. Češi jen, podobně jako Lenka Vosátková, přibalili na přelomu června a července do kufru víc hotovosti. Ze strachu, že na ostrovech nebudou fungovat bankomaty. „S hotovostí jsme počítali, vzhledem k tomu, že je situace nestabilní už dlouho,“ říká Lenka Vosátková.

S turistickou sezonou teď může ještě zahýbat pád letadla na Sinaji. Češi totiž do Egypta létají i v zimě. Zatím ale podle cestovních kanceláří nezrušili ani jeden zájezd.